Таліби на очах рідних убили поліцейську офіцерку на восьмому місяці вагітності – ЗМІ

Дата: 06 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

У місті Фірозко, столиці афганської провінції Гор, таліби на очах рідних застрелили поліцейську офіцерку на ім’я Бану Негар; за словами очевидців, жінка була на восьмому місяці вагітності.

Про це пише ВВС з посиланням на місцеві ЗМІ та свідчення власних джерел у країні.

Джерело: bbc.com

Убивство сталося прямо в будинку, де проживала родина поліцейської. Її сім’я розповіла журналістам, що троє озброєних людей прибули до будинку Негар у суботу та обшукали його, перш ніж зв’язати членів сім’ї. Зловмисники розмовляли арабською.

Також рідні жінки надали ВВС фото, на яких видно кров, розбризкану по стіні в кутку кімнати, та тіло зі спотвореним обличчям.

Представники “Талібану” підтвердили ВВС, що знають про вбивство, розслідують його, але наполягають на тому, що не причетні до смерті жінки.

Бойовики наголосили, що “Талібан” уже оголосив амністію людям, які працювали в попередній адміністрації, а вбивство поліцейської пояснили “особистою ворожнечею або чимось іншим”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що бойовики “Талібану” застрелили афганку, яка вийшла на вулицю без паранджі: вбивство сталося на тлі обіцянок бойовиків не порушувати прав жінок – про це вони заявляли під час своєї першої пресконференції, яка відбувалася прямо в день трагедії, 17 серпня. Інцидент стався в провінції Тахар, що на північному сході Афганістану.

Після захоплення влади талібами в Афганістані в середині вересня світ непокоїться подальшою долею жінок в Афганістані, правами яких нехтують члени ультрарадикального ісламістського руху. З 1996 до 2001 року, коли вони контролювали владу в країні, жінкам забороняли працювати, а дівчатам – вчитися після настання восьми років. Не могли жінки й вийти на вулицю без супроводу чоловіка та носити одяг, який не покривав ніг, голови та рук. Порушниць правил бойовики страчували, а деяких привселюдно били.

За повідомленнями ЗМІ, з різних регіонів країни надходять повідомлення про поновлення цих заборон. Однак офіційні представники “Талібану” намагаються запевнити світ, що не поводитимуть себе так, як поводили в 90-х.

Вони навіть запевнили, що місцеві жінки-журналісти повернуться до роботи, але після встановлення певної правової бази. Проте міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” скептично поставилася до цих заяв, нагадавши, що “правління талібів з 1996 до 2001 року було темним періодом в історії Афганістану”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter