Так звані “міністри” та “омбудсман” “ДНР” фальсифікують справи проти України в ЄСПЛ – Генпрокуратура

Дата: 20 Серпня 2019
A+ A- Підписатися

Генеральна прокуратура повідомила про підозру чотирьом особам, які сприяли фальсифікації справ проти України в Європейському суді з прав людини і Міжнародному кримінальному суді.

Про це сьогодні на брифінгу повідомив головний військовий прокурор Анатолій Матіос, передає пресслужба Генпрокуратури.

За його словами, йдеться про голову та активного члена “Спеціальної комісії з фіксації та збору доказів військових злочинів української влади на Донбасі” – так званого “Міністра закордонних справ “ДНР” Наталю Ніконорову, “уповноваженого з прав людини ДНР” Дарину Морозову, а також голову та члена ГО “Справедливий захист”.

“Члени та активісти вказаних організацій беруть активну участь та сприяють діяльності терористичних організацій – так званих “Донецької народної республіки” та “Луганської народної республіки”, – зазначив Матіос.

Їм повідомили про підозру у скоєнні злочину за ч. 1 ст. 258-3 ККУ (“Створення терористичної групи чи терористичної організації”). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від восьми до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

Зокрема, учасники зазначених комісій налагодили збір заяв від мешканців ОРДЛО, що загибель їхніх родичів, отримання ними тілесних ушкоджень, каліцтв, знищення та пошкодження майна та житла, відбулося внаслідок умисних дій військових Збройних сил за наказами керівництва України.

Надалі ці матеріали використовували для подання позовів до Міжнародного кримінального суду та ЄСПЛ, зазначаючи як відповідача Україну.

Водночас, за даними ГПУ, допитані підписанти зазначених позовів не підтвердили свого авторства та наголосили про відсутність будь-яких відомостей щодо участі ЗСУ у вчиненні обстрілів мирного населення.

Матіос повідомив, що тільки за період 2018–2019 років від імені мешканців окупованих територій Донецької області підготовлено та скеровано 1539 позовів до МКС та ЄСПЛ.

Він додав, що процесуальна робота в документуванні злочинної діяльності незаконно створених організацій так званих “Донецької народної республіки” та “Луганської народної республіки” триває.

Тим часом присутня на брифінгу голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер наголосила, що тема порушення міжнародного законодавства з прав людини, порушень положень міжнародного гуманітарного права та притягнення до відповідальності всіх злочинців та всіх, хто повинен відповідати за порушення, з будь-якого боку є дуже важливою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter