Свобода слова і війна: які права українських журналістів порушувалися в березні

Дата: 13 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У березні 2022 року медіаексперти зафіксували 11 випадків порушень свободи слова в Україні, за які відповідальна саме українська сторона; всі випадки стосувалися фізичної агресії проти журналістів – напади, погрози та перешкоджання.

Таку статистику наводить Інститут масової інформації.

Джерело: pexels.com

Медіаексперти уточнили, що переважно заважали роботі журналістів місцеві мешканці, представники територіальної оборони, правоохоронці. У журналістах вбачали “диверсантів”, тримали в підвалі, оголошували в розшук через соцмережі, відбирали камеру, погрожували зброєю, перевіряли документи, без пояснень забороняли знімання не лише наслідків російських обстрілів, а й узагалі в місті, вимагали видалити відео, зривали підготовку до прямих ефірів.

У Рівному мешканці “хрущовки” понад годину тримали журналістку “Четвертої влади” Оксану Гавриш у підвалі, адже вважали, що вона диверсантка. Жителів не переконала наявність журналістського посвідчення, а найбільше присутніх обурювало відеознімання, яке вони вимагали припинити негайно, люди поводились агресивно.

У Полтаві в місцевих пабліках з’явилось анонімне повідомлення про “розшук” двох журналістів австрійського мовника ORF, яких назвали диверсантами. Тут опублікували їхні прескарти, отримані від Збройних сил України, Міноборони.

Фоторепортер-фрилансер Олексій Фурман не зміг висвітлити наслідки ракетних ударів по Львову, оскільки йому без пояснень це заборонили силові органи, а також перешкоджали місцеві мешканці.

У Києві зафіксовано випадок нападу на знімальну групу “Слідства.Інфо” під час знімання репортажу в Києво-Печерській лаврі. Журналісти намагалися дізнатися позицію священнослужителів щодо російського вторгнення та вбивства мирних українців. Один з чоловіків напав на репортера “Слідства.Інфо” Дмитра Реплянчука. Він побив журналіста палицею, яка зламалася об ногу репортера. Ще кілька чоловіків, які перебували на території лаври та спостерігали за інцидентом, погрожували та переслідували журналістів. Заяву в поліцію щодо інциденту журналісти написали.

Загалом порушення зафіксовано в шести регіонах: найбільше – у Львові (чотири випадки), по два – в Полтаві та Харкові, в інших регіонах – по одному (Дніпропетровщина, Рівне та Київ).

З початку року ІМІ зафіксував 49 випадків порушень свободи слова, 18 – перешкоджання, дев’ять – обмеження доступу до інформації, сім випадків кіберзлочинів, шість – погроз та п’ять побиттів.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в березні 2022 року російські окупанти скоїли 155 злочинів проти медіа і журналістів на території України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter