Синхронна психологічна робота з удовами військових ЗСУ та їхніми дітьми дає ефективні результати – експертка

Дата: 12 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Гендерний клуб “Дніпро” вже півтора року підтримує жінок, які постраждали від війни. Організація опікується вдовами, переселенками, біженками, дружинами українських військових. Також допомагає жінкам, які вимушені самостійно розвʼязувати гуманітарні, економічні та психологічні проблеми своїх родин, а ще – опікуються літніми людьми та людьми з інвалідністю. Одним із проєктів організації є ретрити для вдів військових ЗСУ та їхніх дітей. 

Про це розповіла голова правління Гендерного клубу “Дніпро” Анна Мягких під час заходу “Жінки і війна: чому і як про це потрібно говорити?”. 

Ілюстративне зображення. Фото: НУШ

“Війна має багато вимірів. Наша організація займається саме підтримкою жінок, але це не означає, що ми вважаємо, що проблеми є виключно в них. Ми діємо за унікальною методикою, яка дає дуже ефективні результати, – люди починають усміхатись і щось планувати. Унікальність полягає в тому, що ми працюємо одночасно декількома інструментами”, – розповіла вона.

Так, жінок з дітьми запрошують у Карпати на 10 днів, щоб там вони могли відпочити від обстрілів та тривог, а також “перезавантажитися”. 

Основоположним елементом цих поїздок є психологічні заняття, до яких долучаються як матері, так і їхні діти. Важливість такої синхронної роботи Анна Мягких пояснює тим, що для ефективного результату працювати з ними слід на рівних.

“Якщо, наприклад, з дитиною попрацювали окремо, а згодом вона повернулася додому, до мами, яка залишилася в тому ж психологічному стані, що і два тижні тому, то такого високого результату не буде. На наших ретритах це відбувається так: у першій половині дня психологи працюють окремо з мамами, і окремо – з дітьми. У другій половині дня відбувається розслаблювальна практика з терапевткою для мам, а з дітьми в цей час займається вихователька”, – поділилася голова правління організації.

Під час цієї роботи жінки також контактують із психологинею, яка працює з дітьми. Вони отримують консультації та поради щодо того, як поводитися з дітьми, як їх підтримувати, як розмовляти на складні теми тощо. 

Однак, за словами Мягких, діяльність клубу не обмежується проведенням ретритів. Організація вже напрацювала певну методику підтримки вдів та їхніх дітей і охоче ділиться нею з усіма охочими. Крім того, “Дніпро” проводить навчання для психологів, учасники якого можуть отримати сертифікат і безпосередньо попрацювати з цією цільовою аудиторією. 

Нагадаємо, що понад 114 тисяч українців минулого року отримали першу психологічну допомогу від лікарів первинної ланки – сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

За даними Національної служби здоровʼя, найчастіше до сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів з питань, що стосувалися ментального здоров’я, зверталися через: відчуття тривоги / нервування / напруженості – 47 555 пацієнтів; порушення сну – 32 289 пацієнтів; психологічні симптоми / скарги інші – 18 943 пацієнти; пригнічений настрій – 7 855 пацієнтів; дитячу поведінку (симптоми / скарги) – 5 146 пацієнтів.

Після закінчення війни в Україні щонайменше 15 мільйонів українців потребуватимуть психологічної допомоги.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter