Після закінчення війни близько 15 мільйонів українців потребуватимуть психологічної допомоги

Дата: 06 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Після закінчення війни в Україні щонайменше 15 мільйонів людей у нашій країні потребуватимуть психологічної допомоги. 

Про це повідомили в Центрі громадського здоров’я МОЗ України.

Фото з відкритих джерел

У відомстві зазначають, що від початку повномасштабного російського вторгнення на територію України повністю зруйновано майже 200 закладів охорони здоров’я, також пошкоджено понад 1 600 закладів охорони здоров’я та понад 500 аптек.

“За підрахунками МОЗ, на відновлення системи охорони здоров’я в країні знадобиться від 14,6 до 20 млрд євро. Медичні заклади зіткнулися з дефіцитом великої кількості медикаментів та обладнання. За оцінками експертів, щонайменше 15 мільйонів людей в Україні потребуватимуть психологічної допомоги після закінчення російсько-української війни”, – заявила завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров’я МОЗ України Яна Терлеєва.

Експертка, посилаючись на дані ВООЗ, зазначила, що наразі в Україні кожен п’ятий пацієнт (22%) має обмежений доступ до медичної допомоги.

Вона повідомила, що система охорони здоров’я в Україні має проблему щодо неукомплектованості кадрів у регіонах, де тривають бойові дії. За її словами, у цих областях зростає навантаження на медичну систему через велику кількість внутрішньо переміщених осіб, перепрофілювання лікарень для надання допомоги в разі поранень, травм та опіків.

Є й проблема щодо відсутності бомбосховищ, зокрема в більшості протитуберкульозних центрів, а також складності з логістикою, що позначається на своєчасній доставці ліків та медичних виробів”, – акцентувала Терлеєва.

Нагадаємо, впродовж 2023 року 85 425 пацієнтів звернулися по психологічну підтримку до лікарів первинної ланки – сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter