За 2023 рік майже 85,5 тисячі українців звернулися по психологічну підтримку до лікарів

Дата: 02 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Впродовж року, що минає 85 425 пацієнтів звернулися по психологічну підтримку до лікарів первинної ланки – сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

Фото з відкритих джерел

За рік роботи 85 425 пацієнтів звернулися по психологічну підтримку до лікарів первинки (сімейного лікаря, терапевти чи педіатра). Наприкінці минулого року Національна служба здоровʼя (НСЗУ) запровадила новий пакет Програми медгарантій (ПМГ) “Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги”. Це було викликано потребами, спричиненими війною: все більше українців відчувають симптоми, що свідчать про певні розлади ментального здоровʼя“, – йдеться у повідомленні.  

Зокрема, за рік понад 800 медзакладів зголосилися надавати  послуги психологічної допомоги за відповідним договором з НСЗУ. На первинному рівні допомогу отримали понад 85 тисяч пацієнтів.

Зазначається, що за отримані послуги НСЗУ сплатила медзакладам 12,8 мільйона гривень.

Людей, які потребують допомоги, набагато більше, наголосили у МОЗ. За дослідженням Gradus Research, попри потребу у психологічній підтримці лише 6% пацієнтів справді звертається до фахівців по неї. Здебільшого людей зупиняє страх не отримати чи втратити роботу і вплив на репутацію на роботі.

У МОЗ пояснили, що послуги з охорони психічного здоровʼя  можна отримати в сімейного лікаря, терапевта й педіатра, які працюють у закладах із договором на відповідний пакет з НСЗУ. Ці фахівці пройшли спеціальне навчання ВООЗ та можуть надавати першу психологічну допомогу.

Лікарі можуть розпізнати симптоми ментальних розладів та скерувати пацієнта до спеціаліста у разі потреби.

Щоб знайти потрібного лікаря, можна скористатись онлайн-мапою або зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Нагадаємо, в Україні започаткували проєкт з безоплатної психологічної допомоги підліткам і молоді в онлайн-форматі. Серед тем, з якими вони можуть звернутися до консультантів, – апатія, тривожність, булінг, сексуальна освіта, профілактика ВІЛ та СНІДу.

Також ZMINA зібрала контакти організацій, що надають як безоплатну психологічну підтримку, так і платні консультації.

Крім того, для самозарадності можна пройти онлайн-курси “Базова психологічна допомога в умовах війни”, “Знати, як допомогти” та виконати вправи й рекомендації в ілюстрованому керівництві Всесвітньої організації охорони здоров’я про важливі навички в періоди стресу.

Читайте також: Безоплатна правова допомога під час війни: хто має право і як отримати

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter