Силовики в Росії почали приходити до журналістів, яких побачили на записах камер спостереження з мітингів

Дата: 28 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У Росії силовики за допомогою системи розпізнавання облич знаходять протестувальників та журналістів, які працювали на акціях. Наразі відомо про такі випадки в Москві, Нижньому Новгороді та Санкт-Петербурзі. 

Про це повідомляє Meduza.

Фото: АР
 
Після акції 21 квітня в Москві не відбувалося масових затримань, як це було, наприклад, на початку року. Силовики не били людей та майже не перешкоджали їм. Водночас до тих росіян, які виходили на вулиці, почали приходити після акцій. 

“У нас є вже п’ять кейсів, заявники щодо яких звернулися до нас через затримання в адміністративних справах після акції протесту. Один – у Москві, три – в Нижньому Новгороді, один – у Петербурзі. Людей виявляють за допомогою системи розпізнавання облич. Вибіркові візити до рядових учасників акцій роблять навіть більш похмурий і деморалізаційний ефект на громадян, ніж жорсткі затримання під час протесту”, – розповідає юрист “ОВД-Инфо” Дмитро Піскунов.

Так, поліцейські, подивившись записи з камер від 21 квітня, прийшли до Анни Борзенко – педагогині та матері колишнього співробітника Meduza Олександра Борзенка. Вдень 27 квітня додому до спецкора Meduza Христини Сафонової, яка працювала на останній акції протесту, прийшов дільничний. Пізніше з журналісткою зв’язалися з відділу поліції  і попросили надіслати документи, які підтверджують, що вона була на акції як журналістка. Крім цього, вона повинна з’явитися до відділу поліції для розмови з приводу мітингу.

Уранці того ж дня поліцейські прийшли й до кореспондента “Дождя” Олексія Коростельова і журналіста “Эха Москвы” Олега Овчаренка. Обидва працювали на акції 21 квітня.

Фото: biometricupdate.com

Овчаренка поліцейські звинуватили в роботі без прескарти, однак головний редактор “Эха Москвы” Олексій Венедиктов уже заявив, що їхній журналіст висвітлював протестну акцію в Москві “відповідно до редакційного завдання”. Коростельову поліцейські показали відео з акції і повідомили, що складуть на нього адміністративний протокол за участь у протестах. Сам журналіст стверджує, що на записі його немає. “Дождь” уточнив, що в день акції журналіст висвітлював протести з редакційним завданням, прескартою і жилетом “Преса”. Незважаючи на це, чоловіка відвезли до відділу поліції, а потім відпустили із зобов’язанням про явку 30 квітня.

Журналісти стверджують, що в Москві поліцейські використовували для пошуку протестувальників дані з камер департаменту інформаційних технологій  міської мерії. Раніше у відомстві заявляли, що до системи розпізнавання облич під’єднано понад 100 тисяч камер відеоспостереження у всьому місті.

За словами Піскунова, в “ОВД-Инфо” припускають, що нова тактика поліції може бути пов’язана з тим, що під час попередніх масових акцій на підтримку опозиціонера Олексія Навального силовики зіткнулися з проблемою перевантаження спецприймальників для адміністративно затриманих. У Москві, наприклад, через брак місць в ізоляторах людей стали звозити в депортаційні центр для мігрантів, а подекуди людей було так багато, що автобуси з ними годинами стояли на холоді, адже співробітники не встигали оформляти затриманих.

Фото: en.currenttime.tv

Нагадаємо, що системи розпізнавання облич сьогодні застосовують, зокрема, у Великій Британії, США, Росії та Китаї, де декілька років тому камера розпізнала обличчя підозрюваного в злочині серед 60-тисячного натовпу. Однак виступають і проти цього. Так, у США міська рада Портленда підтримала заборону купувати або використовувати технологію розпізнавання в громадських місцях.

Останніми роками правозахисники частіше кажуть про те, що без належного врегулювання нові технології можуть становити ризики для права людей на приватність, вираження поглядів, свободу релігії, а також мирні зібрання. 

Нещодавно український уряд затвердив концепцію розвитку штучного інтелекту. ZMINA тоді розповідала, які саме загрози штучний інтелект може становити правам людини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter