Freedom House: Серед головних причин погіршення стану глобальної свободи у світі – виборчі маніпуляції та збройні конфлікти

Дата: 07 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Стан глобальної свободи у світі погіршується вже 18-й рік поспіль, 2023 року масштаби та глибина погіршення були величезними: політичні права і громадянські свободи зменшилися в 52 країнах і покращилися лише у 21. Серед основних причин – маніпуляції на виборах, збройні конфлікти та довгострокові наслідки військових переворотів. 

Про це йдеться у щорічному дослідженні “Свобода у світі 2024” від Freedom House.

Джерело: Freedom House

Зусилля, спрямовані на підрив чесності виборів призвели до погіршення ситуації у 26 із 52 країн, які зазнали загального зниження свободи минулого року. У таких країнах, як Сальвадор і Зімбабве, успішні маніпуляції чинними президентами з результатами голосування сприяли широкомасштабній ерозії політичних прав.

Виборча боротьба в Таїланді, де перемогли дві опозиційні партії, була підірвана положеннями конституції, розробленої та ухваленої військовою хунтою після перевороту 2014 року. Проте розширення політичної конкуренції призвело до того, що країна перетворилася з невільної на частково вільну.

В інших країнах стійкість демократичних інститутів переважала над серйозними спробами підірвати основні принципи вільних і чесних виборів. Так, у Гватемалі влада доклала зусиль, щоб не допустити до вступу на посаду демократично обраного президента Бернардо Аревало. Однак Верховний Суд країни зрештою постановив, що конгрес має прийняти інавгурацію нового президента. Його привели до присяги на початку 2024-го.

У Польщі опозиційні сили подолали спроби маніпулювання виборами після того, як керівна партія “Право і справедливість” використала суперечливий референдум задля збільшення підтримки на парламентських виборах.

На початку 2024 року на Тайвані відбулися конкурентні президентські вибори, попри скоординовані зусилля Комуністичної партії Китаю по залякуванню виборців перед голосуванням.

Збройні конфлікти та перевороти – подвійна загроза свободі та безпеці

Не лише маніпулювання на виборах підірвало демократичні інститути в усьому світі. Насильницькі конфлікти та довгострокові наслідки переворотів також сприяли приголомшливому зниженню глобальної свободи.

Найбільше зниження показників за рік відбулося в Нагірному Карабасі, який втратив 40 пунктів внаслідок жорстокої військової облоги Азербайджаном цієї території у вересні. Президент Ільхам Алієв пізніше зміг скористатися цією атакою, яка змусила 120 тисяч вірмен покинути анклав, виграти дострокові вибори, продовживши своє двадцятирічне правління.

Повномасштабне вторгнення Кремля в Україну продовжує призводити до жертв серед цивільного населення, обмежувати свободу в районах країни, які перебувають під російською окупацією, і сприяти поглибленню авторитаризму всередині самої Росії.

Минулого року рейтинг України ще більше знизився, оскільки Москва влаштувала сфальсифіковані вибори в окупованих регіонах, позбавивши місцеве населення основних політичних прав. У ширшому сенсі, повсюдне переміщення населення та воєнний стан, спричинений російською агресією, що триває, ймовірно, завадять Україні провести заплановані президентські вибори цього року.

У Африці уряд Нігеру був повалений в результаті військового перевороту. Це призвело до зниження рейтингу країни на 18 пунктів. Насильство, яке настало після переворотів у Судані та М’янмі 2021 року, призвело до тисяч смертей та переміщення вразливих груп населення.

За останні 18 років показник фізичної безпеки “Свобода у світі”, який оцінює, чи захищені люди від незаконного застосування фізичної сили та чи є вони вільними від війни та повстань, зазнав одного з найрізкіших падінь у світі. Ця тенденція збереглася й 2023 року, а насильницькі конфлікти не лише зробили світ менш безпечним, а й менш вільним.

Жорстокий напад ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня став найбільш смертоносним терактом в історії країни. Подальша військова кампанія Ізраїлю завдала катастрофічних людських страждань громадянам Сектора Гази й призвела до подальшого погіршення і без того обмежених свобод на цій території.

З найменш вільних місць у світі половина – спірні території

Відсутність самовизначення допускає повсюдне порушення свобод. Так, з 10 найменш вільних місць на землі минулого року половина була спірними територіями. Переважна більшість людей, які проживають на 15 територіях, оцінених окремо від країн організацією “Свобода у світі”, були позбавлені політичних прав і самовизначення, і, як наслідок, стали значно вразливішими до порушень прав людини.

Минулого року Пекін продовжив свої зусилля з ефективного знищення тибетської культури, змусивши близько мільйона тибетських дітей відвідувати школи-інтернати, якими керує Китай.

У Криму етнічні українці та кримські татари, які проживають під московською окупацією, зазнають драконівських переслідувань за відстоювання своїх прав або вираження своєї ідентичності.

Уряд Марокко продовжив свої зусилля щодо встановлення контролю над Західною Сахарою, а сахарські правозахисники залишаються незаконно ув’язненими за мирні заклики до самовизначення.

Репресії на спірних територіях здебільшого здійснювалися автократичними режимами, водночас демократично обрані уряди Ізраїлю та Індії також були співучасниками системних порушень прав на окупованому Західному березі річки Йордан і в Секторі Гази, а також в індійському Кашмірі відповідно. Дискримінаційна політика та практика задля посилення контролю над цими територіями, були переплетені з ерозією демократичних принципів та інститутів як в Ізраїлі, так і в Індії.

Вільні люди та вільні нації сильніші разом

Попри складну ситуацію зі глобальною свободою у світі, в кожній країні та на кожній території, від найвільніших до найбільш репресивних, правозахисники, журналісти, активісти та звичайні виборці невтомно працювали над захистом та розширенням свободи.

Конкурентні та незалежно керовані загальні вибори в Ліберії стали надією для демократії у Західній Африці – регіоні, охопленому військовими переворотами.

На Фіджі, де було зафіксовано найбільше покращення результатів 2023 року, відбулася мирна передача влади після виборів наприкінці 2022 року.

Одностатеві шлюби та цивільні союзи були визнані в Естонії та Латвії, а Непал розширив громадянство до 400 тисяч осіб без громадянства.

Громадськість Грузії виступила проти спроб уряду ухвалити закон про “іноземних агентів”, який би вплинув на незалежні ЗМІ та організації громадянського суспільства.

Автори дослідження “Свобода у світі” наголосили на тому, що його результати слугують закликом зупинити тривалий занепад свободи, оскільки мільярди людей у всьому світі підуть на виборчі дільниці у 2024 році.

“Демократичні країни як розпорядники міжнародної системи мають взяти на себе відповідальність провести вільні та чесні вибори вдома та за кордоном, поглибити солідарність із союзниками та притягнути диктаторів до відповідальності за порушення прав”, – наголосили у Freedom House.

Черпаючи силу з різноманітності, захищаючи інакомислення та створюючи міжнародні коаліції для підтримки демократичних норм і цінностей, демократичні сили можуть переломити ситуацію з авторитаризмом, що зростає, переконані вони.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що за даними Всесвітнього індексу свободи преси від міжнародної правозахисної організації “Репортери без кордонів”, 2023 року стан свободи світової преси зазнав великих змін, пов’язаних з політичними, соціальними та технологічними потрясіннями, а журналістиці загалом серйозно загрожує індустрія фейкового контенту.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter