Світлана Тихановська виїхала до Литви (оновлено)

Дата: 11 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Опозиційна кандидатка на білоруських виборах президента Світлана Тихановська виїхала з Білорусі в Литву до дітей.

Про це повідомив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус.

Після закінчення голосування на виборах президента на вулиці білоруських міст вийшли тисячі людей, однак Тихановська не приєдналася до акції, адже, як повідомляли в її штабі, не хотіла спричинити провокації. 10 серпня кандидатка вирішила подати скаргу до ЦВК країни. В опозиційному штабі не згодні з результатом підрахунку голосів. 

Тихановська приїхала до будівлі комісії та пробула там декілька годин. Згодом вона вийшла звідти та заявила, що ухвалила якесь рішення, проте не уточнила яке. Після цього про місце її перебування не було відомо нічого

За словами міністра закордонних справ Литви Лінаса Лінкявічуса, напередодні виїзду Тихановської з Білорусі він намагався зателефонувати їй, але вона не відповідала на дзвінки, а тому він почав непокоїтися за її безпеку. 

Згодом Тихановська опублікувала на каналі свого чоловіка “Страна для жизни” відео, в якому розповіла, що виїхала в Литву до дітей. 

“Я думала, що вся ця кампанія мене дуже сильно загартувала і надала мені стільки сил, що я витримаю все. Але, напевно, я так і залишилася тією слабкою жінкою, якою була спочатку. Я ухвалила дуже важке для себе рішення. Вирішила абсолютно самостійно: ні друзі, ні рідні, ні штаб, ні Сергій (чоловік, який перебуває в ув’язненні. – Ред.) жодним чином на нього просто не могли вплинути. Я знаю, що багато хто мене зрозуміє, багато хто мене засудить, багато хто зненавидить. Але, знаєте, не дай Бог опинитися перед таким вибором, перед яким опинилася я. Люди, бережіть себе, будь ласка. Жодне життя не варте того, що зараз відбувається”, – сказала вона.

Ще на початку виборчих перегонів Тихановська повідомляла про погрози, які отримувала від невідомих. Згодом вона вивезла дітей до однієї з країн Євросоюзу через це. 

Нагадаємо, що протести, спричинені невдоволенням результатами виборів президента, тривають у Білорусі вже другий день. 9 серпня білоруські силовики повідомили про три тисячі затриманих після масових акцій. Також опозиційні телеграм-канали та правозахисники повідомляли про загиблого чоловіка, якого в центрі Мінська збив автозак. Однак офіційні джерела цю інформацію спростовують. 10 серпня на вулиці Мінська загинув один з мітингарів. 

Відомо, що серед постраждалих унаслідок протестів є журналісти.

Насильство щодо білорусів, які не згодні з офіційними результатами президентських виборів, уже засудили в ЄС. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter