“Суспільне” прибрало сексистське формулювання в новині про антарктичну експедицію

Дата: 07 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Сайт “Суспільне Новини” виправив новину про українську антарктичну експедицію після того, як на сексистське формулювання щодо єдиної жінки в команді звернув увагу директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Про це пише “Детектор медіа”.

Біологиня Оксана Савенко. Джерело: uac.gov.ua
У новині було вказано, що в Антарктиді біологу з Харкова допомагатиме єдина жінка у команді Оксана Савенко, хоча насправді у кожного з науковців є своя індивідуальна програма.

“Що таке гендерні стереотипи та наскільки вони живучі в нашому суспільстві? Ось свіжий приклад. Ми поширили новину про відправку 26-ї української експедиції. До новини додавалась інфографіка з інфою про учасників експедиції… А далі медіа, як водиться, переповіли кожний на свій лад, і от на Суспільному я з цікавістю дізнаюсь, що (цитата) “Живі організми в Антарктиді вивчатиме 29-річний біолог з Харкова ***. Йому допомагатиме єдина жінка у команді — біологиня Оксана Савенко, яке вже вдруге їде на зимівлю”, – розповів Дикий на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, з інформації на сайті експедиції аж ніяк не випливало, що хтось комусь допомагатиме.

До того ж, Оксана Савенко зимуватиме в Антарктиді не вперше і “було б логічно припустити що якраз вона навчатиме колег-першоразників, а не “допомагатиме” їм”, заявив директор Національного антарктичного наукового центру.

“Ні на хвилину не сумніваюсь, що авторка поста не мала на увазі нічого поганого – навпаки, звернув увагу на новину саме тому, що це сидить “на підкорці” і навіть не помічається. Отже, вчимось, вчимось, вчимось…”, – додав він.

На публікацію відреагувала редакторка сайту “Суспільне Новини” з Харкова, яка вибачилася за помилку в новині. Після цього з тексту прибрали згадане формулювання. Тепер він виглядає так: “У команді – біолог Антон Пуговкін та біологиня Оксана Савенко, яка вже вдруге їде на зимівлю (це також рекорд, раніше жодна жінка двічі не зимувала)”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що голова Миколаївської ОДА втрапив у сексистський скандал, презентуючи туристичні можливості регіону. Віталій Кім вдався до сексизму, акцентуючи на красі місцевих мешканок як туристичній перевазі регіону, під час Всеукраїнського форуму “Україна.30”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter