Голова Миколаївської ОДА втрапив у сексистський скандал, презентуючи туристичні можливості регіону

Дата: 26 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Голова Миколаївської обласної державної адміністрації Віталій Кім вдався до сексизму, акцентуючи на красі місцевих мешканок як туристичній перевазі регіону. 

Заяву голова ОДА зробив під час Всеукраїнського форуму “Україна.30”.

Презентуючи популярні туристичні об’єкти, Кім зазначив, що влада пропонує гостям регіону “мінімальний джентльменський набір”: туалети, збір сміття, освітлення тощо. Підійшовши до обговорення можливих інвестицій, очільник ОДА сказав: 

“Ми пропонуємо, щоб ви інвестували в додаткові об’єкти, будь-які, ми забезпечимо повністю… Взагалі, у нас найкрасивіші дівчата у всій Україні. Це я буду відстоювати”.

Крім того, з Кімом про “найкрасивіших дівчат” почав сперечатися його колега, голова Херсонської ОДА Сергій Козир: він наполягав, що “красивіші дівчата живуть в Херсонській області”. На це голова Миколаївської ОДА відповів таке:

“Це не обговорюється. У нас найкрасивіші дівчата. Тому ми запрошуємо всіх для інвестування в такі місця, наприклад, як готелі, сувенірні магазинчики, заклади громадського харчування, що завгодно”.

Володимир Зеленський призначив Віталія Кіма головою Миколаївської ОДА в листопаді минулого року. Фото: Офіс президента

Порівняння українських жінок з туристичними об’єктами, як зазначає в коментарі ZMINA координаторка проєкту “Вибори без сексизму” Ірина Тишко, на жаль, не є чимось новим. 

“Голова Миколаївської ОДА пішов шляхом свого керівника пана Зеленського. Хочу нагадати, що у 2019 році чинний президент став лауреатом антипремії за сексизм “Це яйце” і отримав “яйце” через дискримінаційне висловлювання під час першого офіційного візиту до Франції. Там він назвав кухню, “красивих людей, а особливо жінок”, брендом України. А до цього був Янукович, який у Давосі сказав про квітучі каштани та жінок, які почнуть роздягатися навесні”, – розповідає вона. 

Водночас Тишко звернула увагу не тільки на сексистські висловлювання Кіма, але й на ілюстрації, якими супроводжувалася його презентація. 

“Це ні що інше, як сексуальна об’єктивація, що принижує людську гідність, порушує права людини та перетворює жінку на предмет. Який стосунок мають оголені жіночі тіла до туристичної інфраструктури? Виникає слушне питання: чи інвесторів з цивілізованих країн прагне залучити голова області? Адже ціна таких дискримінаційних висловлювань у цивілізованих країнах – звільнення, бо там вони є неприпустимими”, – обурюється фахівчиня. 

Тишко наголосила, що висловлювання очільника Миколаївської ОДА обов’язково потраплять на розгляд експертної ради цьогорічної антипремії “Це яйце”, а тому він отримає своє “визнання”.

“Попри громадський осуд посадовці не поспішають вибачатися за свої заяви. На жаль, саме такої традиції в стінах органів державної влади в Україні ще немає”, – підсумувала експертка. 

Нагадаємо, що в червні 2019 року тоді ще новообраний президент Володимир Зеленський відвідав у Парижі найбільший у Європі кампус стартапів Station F. Під час свого виступу він розповів гостям про Україну, зокрема про українських жінок, які, на його думку, є одним з українських брендів. Такі слова очільника країни обурили українців, вони почали порівнювати Зеленського з колишнім президентом Віктором Януковичем: той у 2011 році в Давосі сказав про українських жінок, які почнуть роздягатися навесні. 

Відомо, що досі українські політики не гребують сексизмом у своїй публічній діяльності. Щоб привертати увагу до проблеми, правозахисники вже другий рік поспіль відзначають антипремією “Це яйце” авторів дискримінаційних заяв та матеріалів. Серед лауреатів минулого року, зокрема, очільник партії “Слуга народу” та керівник однойменної фракції Олександр Корнієнко і Давид Арахамія, колишній кандидат на посаду міського голови Одеси Євген Червоненко, екскандидатка на посаду міського голови Києва Ірина Верещук, а також низка медіа. 

Фотографія обкладинки: Офіс президента 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter