Аварійний стан й тази замість душу: правозахисники показали умови в місцях обсервації на Луганщині

Дата: 10 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Більшість приміщень, відведених під обсервацію в Луганській області, перебувають у поганому технічному стані та не відповідають стандартам.

Такого висновку дійшли монітори організації “Восток SOS”, які побували там. 

Приміщення терапевтичного відділення лікарні в селищі Білолуцьк Новопсковського району

Державні адміністрації та органи місцевого самоврядування в Луганській області, за словами правозахисників, підійшли до організації місць обсервації надто формально, а тому більшість цих місць не відповідають не тільки стандартам, встановленим Міністерством охорони здоров’я, а й за певних обставин можуть бути визнані такими, що не відповідають мінімальним стандартам гідного поводження або утримання, визначеним у національних та міжнародних правових актах у сфері прав людини. 

Так, приміщення терапевтичного відділення лікарні в селищі Білолуцьк Новопсковського району, де під розміщення людей відвели дві палати по шість ліжок, що перевищує норму щільності обсерваторів, потребує капітального ремонту. Водночас лікарня не може використовуватися для обсервації, бо розташована у 20 метрах від геріатричного інтернату, підопічні якого є групою ризику зараження коронавірусом. 

“Приміщення їдальні, туалету та душової за візуальною оцінкою лише умовно можна назвати такими, що відповідають санітарним нормам. Так звана душова являє собою технічне приміщення зі зливним отвором у підлозі, де зберігаються засоби для прибирання, а також встановлено два умивальники, один з яких обладнано лейкою для душу. Каналізаційна система туалету, розрахованого на 15 мешканців, за словами працівників лікарні, знаходиться в аварійному стані та потребує заміни. Можливості знезараження стоків немає. Деяке обладнання, як, наприклад, лампа для дезінфекції приміщень, давно відпрацювало свій ресурс, і його придатність є доволі сумнівною”, – діляться враженнями від побаченого монітори. 

Приміщення терапевтичного відділення лікарні в селищі Білолуцьк Новопсковського району

Неналежні умови виявили й у денному стаціонарі Станично-Луганської центральної районної лікарні, будівлю якого не експлуатують уже декілька років. Проблеми зафіксували й в амбулаторії сімейної медицини в селищі Данилівка Біловодського району Луганської області, де немає гарячої води, а тому люди вимушені гріти її та митись у тазах. 

Виявилося, що три з восьми місць обсервації існують радше на папері, а представники приватних підприємств, що володіють готелями “Сіверський Донець” і “Центральний” у Сєвєродонецьку та мініготелем на вулиці Студентська, 32, у Рубіжному, “не радіють перспективі приймати людей на ізоляцію”. Вони зазначають, що рішення про розміщення обсервацій у їхніх приміщеннях ухвалили директивно, без попередніх консультацій із власниками. Наприклад, за словами адміністрації готелю “Сіверський Донець”, представники державних адміністрацій та правоохоронних органів приїздили вивчати побутові умови, але про остаточне рішення щодо виділення готелю під обсервацію власникам не відомо. 

Амбулаторія сімейної медицини в селищі Данилівка Біловодського району Луганської області

Водночас, навіть з огляду на задовільні побутові умови у відведених готелях, вони не підходять для обладнання там обсервації, адже розташовані в центрі великих міст, у районах щільної забудови, а частини приміщень, які можна було б відвести для розміщення людей на карантин, не мають окремих виходів та місць для приготування їжі.

Окремою проблемою, за словами правозахисників, є забезпечення харчування для тих, хто перебуває на обсервації. Відповідною постановою Кабміну визначено, що керівники обласних держадміністрацій забезпечують організацію харчування, яке здійснюється за кошт осіб, що перебувають в обсерваторах. Проте наразі адекватної процедури не визначено, тож заклади, що приймають людей на обсервацію, організовують харчування на свій розсуд (з бюджету закладу чи за підтримки місцевих громад). Також постановою не визначено порядку дій у разі, якщо особи, поміщені на обсервацію, не мають ресурсів для оплати харчування.

Приміщення терапевтичного відділення лікарні в селищі Білолуцьк Новопсковського району
Приміщення денного стаціонару Станично-Луганської центральної районної лікарні

Тривале утримання людей у таких поганих умовах, за словами правозахисників, не тільки не сприятиме зростанню лояльності місцевого населення до української влади, а й може бути навмисно використане для підігрівання антиукраїнських настроїв. Органам влади та місцевого самоврядування монітори порадили якнайшвидше переглянути затверджений перелік обсерваторів та визначити нові, придатніші для цього об’єкти або виділити кошти для швидкого погодження наявних приміщень з мінімальними стандартами. 

“Центральним органам влади варто переглянути підхід до організації харчування людей, які поміщуються до обсервацій. Великий відсоток з них є представниками незахищених верств населення та не має можливості забезпечити себе харчуванням. Норма, що передбачає годування людей в ізоляції за їхній власний кошт, може стати підставою для позовів проти України зі звинуваченням у порушенні стандартів статті 3 Європейської конвенції з прав людини”, – наголосили вони.

Нагадаємо, що пропуск осіб і транспортних засобів через лінію розмежування український уряд відновлює з 10 червня. Водночас жителів ОРДЛО, які перетинатимуть лінію розмежування для участі в ЗНО, та осіб, які їх супроводжують, звільнили від обов’язкової самоізоляції або обсервації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter