Суддя ліквідованого ОАСК вважає тиском розслідування журналіста про її російський паспорт

Дата: 29 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Суддя ліквідованого Окружного адміністративного суду Києва Аріна Літвінова звернулася до Вищої ради правосуддя зі скаргою на журналіста проєкту “Схеми” Георгія Шабаєва, який знайшов у неї російське громадянство. 

Про це йдеться в заяві судді до ВРП. 

Фото: ОАСК

Російський паспорт у Літвінової знайшли на початку квітня.

За даними журналіста, громадянкою РФ вона є з 2002 року, хоч у 45 років новий російський паспорт не отримувала. Водночас неотримання нових документів не означає втрату російського громадянства, а під час кваліфікаційного оцінювання у 2018-му Літвінова казала, що не має іншого, окрім українського. 

Судячи із заяви Літвінової до ВРП, розслідування щодо себе вона вважає “дискредитацією” та втручанням у її діяльність. 

“Вважаю, що такі дії журналіста є втручанням в судову діяльність, яке супроводжується гучними обвинувальними заявами з метою нанесення репутаційних втрат судді та підриву авторитету судової влади“, – переконує вона. 

У заяві Літвінова звертає увагу, що “більшість громадян України отримують інформацію про діяльність українських судів лише через засоби масової інформації“, тож негативні публікації є одним з чинників низької довіри до судової системи. 

Судячи з досьє, що зібрали активісти на суддю Літвінову, коли та працювала в ОАСК, вона причетна до низки сумнівних рішень, пов’язаних із ПриватБанком, скасуванням рішень Громадської ради доброчесності та інших. Детальніше досьє можна переглянути за посиланням.  

Нагадаємо, що ОАСК, в якому працювала Літвінова, ліквідували 2022 року. Суд був відомий своїми скандальними політичними рішеннями: забороняв мирні зібрання під час Революції гідності, визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку, відстороняв від роботи Уляну Супрун та поновлював спійманого на корупції Романа Насірова, а також ухвалив рішення про усунення Артема Ситника з посади директора Національного антикорупційного бюро.

Після ліквідації ОАСК колишній голова суду Павло Вовк не зміг потрапити на роботу до Верховного Суду, бо не пройшов оцінювання. Так само не зможуть працювати його колишні колеги Євген Аблов та Олег Бочун

Судді є фігурантами кримінальної справи, про яку ZMINA детально розповідала

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter