Судді, який дозволив примусово привести голову ОАСК Вовка на засідання, оголосили попередження

Дата: 18 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Вища рада правосуддя оголосила попередження судді Вищого антикорупційного суду Андрію Біцюку, який дозволив примусово доставити до суду фігуранта справи про ймовірне захоплення держвлади, голову Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка. 

Про це повідомили у ВРП.

Суддя Андрій Біцюк. Фото: з відкритих джерел

Дисциплінарна палата ВРП відкрила провадження стосовно судді Біцюка за п’ятьма ймовірними обставинами порушення, однак за результатами розгляду справи порушення з боку судді виявили за одним окремим фактом.

“У постановленій за результатами розгляду клопотання ухвалі суддя Вищого антикорупційного суду Андрій Біцюк вказав, що в кримінальному провадженні складено та підписано повідомлення про підозру певним особам, проте цей висновок не відповідає матеріалам клопотання. Також суддя вказав, що слідчий суддя при вирішенні питання про продовження строків досудового розслідування не зобов’язаний вирішувати питання про належне вручення повідомлення про підозру”, – встановили вони.

Палата вирішила, що такі дії судді свідчать про порушення права осіб на справедливий суд, гарантованого статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, допущене ним через грубу недбалість. Рішення щодо судді Біцюка може переглянути Вища рада правосуддя у встановленому законом порядку.

Відомо, що Біцюк не перший суддя ВАКС, який ухвалював рішення в справі щодо ймовірного захоплення держвлади суддями ОАСК та якого згодом покарала Вища рада правосуддя. На початку поточного року суддя Тимур Хамзін отримав попередження за те, що дозволив Національному агентству із запобігань корупції провести обшуки в кабінеті заступника голови ОАСК Володимира Келеберди “без достатніх підстав”.

Келеберда причетний до ухвалення сумнівних рішень, зокрема в справі щодо протиправності націоналізації Приватбанку, а за часів Віктора Януковича вилучив зі списку пам’яток архітектури будівлю Гостинного двору в Києві. У справі про ймовірне захоплення державної влади суддя проходив як підозрюваний, а тому Хамзін заявляв, що проведення обшуку є необхідним.

Нагадаємо, що минулого року НАБУ звинуватило голову ОАСК Павла Вовка та його колег у створенні злочинної організації для захоплення державної влади. Однак досі Вовку не змогли обрати запобіжний захід, адже суддя не вважає себе винним, називає записи його розмов з колегами, які як доказ надали детективи, фальсифікацією, а також розповідає, що звинувачення проти нього – справа рук іноземних агентів.

Нещодавно в Офісі президента підготували проєкт закону про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter