Суд звільнив довічно засудженого Володимира Панасенка

Дата: 24 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Вінницький апеляційний суд звільнив від подальшого відбування покарання засудженого до довічного позбавлення волі Володимира Панасенка. Звільнити його багато років вимагала правозахисна спільнота, зокрема через відсутність підтвердження його вини у висунутому обвинуваченні та ознаки того, що справа була сфабрикована. 

Про рішення суду розповіла донька Володимира Тетяна Панасенко

Панасенко (у чорному) разом із дружиною та захисниками. Фото: фейсбук-сторінка Олени Панасенко

Рішення ухвалила колегія суддів у складі Євгена Нагорняка, Анатолія Кривошея та Антона Рупака

Звільнили Панасенка “у зв’язку з важкою хворобою”, яку чоловік отримав в ув’язненні, куди потрапив за сфабрикованою справою. Панасенко раніше вже подав заяву до Вінницького міського суду щодо свого звільнення за станом здоров’я, утім суддя Ганна Гайда, всупереч законодавству, відмовила йому.

Правозахисники та рідні роками вимагали звільнити Панасенка, але це унеможливлює законодавство, згідно з яким довічно засуджені можуть звернутися до президента з проханням про помилування лише після 20 років, проведених за ґратами. Панасенко подавав скаргу до Конституційного Суду щодо відповідних положень Кримінального кодексу, проте судді відмовляли йому.  

Європейський суд з прав людини вже декілька разів визнавав українське довічне позбавлення волі порушенням прав людини, а одне з рішень від грудня 2020 року стосувалася 24 довічно засуджених, зокрема й Панасенка. 

Багаторічні намагання правозахисників та рідних звільнити Панасенка підтримав торік і чинний Омбудсман Дмитро Лубінець

Панасенка визнали винним за сукупністю злочинів, зокрема за організацію вбивства 14-річної дівчинки, яка йшла повз автомобіль, що вибухнув 2006 року в людному місці біля львівського ринку “Шувар”. Автівка належала директору ринку, а в підриві звинуватили саме Панасенка. 

Головним і єдиним аргументом найвищої міри покарання для чоловіка стали свідчення іншого обвинуваченого в цій кримінальній справі, який згодом сказав, що обмовив Панасенка під примусом правоохоронців.

Нагадаємо, що цього року в Україні в колонії помер довічно засуджений Віталій Матухно. Суд не звільнив його попри рак четвертої стадії. 

Ще до початку повномасштабного російського вторгнення Україна перебувала на першому місці серед 50 європейських країн за кількістю довічно ув’язнених людей, які не мають перспективи звільнення. Таких налічували 1541.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter