Суд зобов’язав нардепа Пинзеника спростувати свої заяви проти Центру протидії корупції

Дата: 01 Лютого 2018
A+ A- Підписатися

Центр протидії корупції виграв апеляцію у справі проти народного депутата Павла Пинзеника щодо поширення недостовірної інформації про організацію.

Про це йдеться на сайті організації.

30 січня Апеляційний суд міста Києва визнав недостовірною інформацію, поширену нардепом Пинзеником під час свого брифінгу у Верховній Раді щодо Центру протидії корупції і зобов’язав його протягом місяця спростувати цю інформацію на такому ж брифінгу.

23 травня 2017 року народний депутат від Народного фронту Павло Пинзеник на брифінгу заявив, що ЦПК порушує закон про діяльність неприбуткових організацій та озвучив брехливі цифри про нібито отримання коштів членами організації паралельно із зарплатою. Також він продемонстрував фільм з неправдивими даними про Центр протидії корупції та пригрозив забрати у громадської організації статус неприбуткової.

“З самого початку було очевидним, що погрози з боку політика є нічим іншим, як спробою залякати ЦПК та заблокувати його роботу. Тим не менше ці брехливі заяви були використані пізніше для того, щоб відкрити кримінальні справи проти організації та посилити тиск на нас”, – стверджує Дарина Каленюк, виконавча директорка Центру протидії корупції.

Саме за заявою народного депутата Павла Пинзеника в червні місяці фіскальна служба та Генеральна прокуратура України відкрили кримінальне провадження проти керівництва ЦПК. Тепер же ці заяви народного депутата, на основі яких була порушена справа, були визнані судом недостовірними.

“У суді організація надала всі необхідні докази недостовірності вказаних даних і суд постановив, що їх достатньо для того, щоб вимагати від народного депутата спростування інформації. Тому народний депутат буде змушений так само публічно спростувати озвучені ним цифри та заяви”, – зазначає юрист ЦПК Олексій Бойко.

У ЦПК стверджують, що маючи інформацію про недостовірність наданої Пинзеником інформації фіскальна служба та прокуратура мали б так само закрити кримінальне провадження проти організації, яке нещодавно було передано до Черкаської прокуратури.

Позов щодо спростування недостовірної інформації ЦПК подав до Печерського суду ще в червні минулого року. Попри те, що організація надала суду велику кількість довідок про те, що цифри, озвучені народним депутатом Пинзеником, були брехливими та явно завищеними, суддя Москаленко відмовила активістам. Вона також відмовлялася вчасно надати рішення, щоб організація не встигла його оскаржити.

Дніпровський райсуд Києва розгляне по суті кримінальну справу стосовно голови Центру протидії корупції (ЦПК) Віталія Шабуніна 9 лютого. 22 січня правоохоронці повідомили Віталію Шабуніну про підозру у нанесенні тілесних ушкоджень середньої тяжкості помічнику депутата Радикальної партії Сергія Мельничука Всеволоду Філемоненку. Антикорупційному активісту інкримінують порушення ч. 2 ст. 345-1 Кримінального кодексу України (“погроза або насильство щодо журналіста”). Йому загрожує п’ять років ув’язнення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter