Суд відмовив організації Шабуніна у відкритті декларацій СБУ

Дата: 25 Жовтня 2017
A+ A- Підписатися

Окружний адміністративний суд Києва відмовив позивачу “Центр протидії корупції” у задоволенні позову щодо оприлюднення декларації голови та посадових осіб СБУ.

Про це повідомляє прес-служба Окружного адміністративного суду міста Києва.

“Окружний адміністративний суд міста Києва, розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу щодо оприлюднення декларації Голови та посадових осіб Служби безпеки України, ухвалив рішення – повністю відмовити позивачу “Центр протидії корупції” у задоволенні позову”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що під час розгляду адміністративного позову суд побачив конфлікт між захистом державної таємниці та зберіганням даних декларантів.

“Суд дійшов висновку, що цей конфлікт має бути вирішено у спосіб, передбачений законом України “Про запобігання корупції”, шляхом затвердження відповідного порядку”, – зазначили у прес-службі.

“Колегія суддів не вбачає ознак протиправності в оскаржуваному рішенні державного експерта про віднесення до державної таємниці інформації з електронних декларацій особового складу СБУ”, – повідомляють у суді.

У ЦПК заявили, що відповідне рішення ухвалили через 9 місяців після подачі позову і назвали його “затягуванням”. Про це йдеться у публікації на сайті ЦПК.

“Фактично таке рішення суду дозволяє багатьом державним органам, окрім СБУ – поліції, НАБУ, Службі зовнішньої розвідки створювати власні системи декларування та не подавати декларацій в реєстр НАЗК”, – сказала юрист ЦПК Олена Щербан. 

Активісти заявили, що обов’язково оскаржуватимуть це рішення суду.

“Колегія суддів на чолі з Русланом Арсірієм слухала справу 4 місяці, потім іще 5 – виносила рішення, хоча, як ми тепер розуміємо, воно було відомо наперед. Відкрити засекречені декларації СБУшників – питання принципу для всієї команди ЦПК. Ми пройдемо всі судові інстанції в цій країні – аж до Верховного суду, щоб мати підстави звертатися до Європейського суду з прав людини”, – коментує рішення суду Щербан.

Як відомо, 6 березня 2017 року громадська організація “Центр протидії корупції” звернулася до суду з позовом проти Служби безпеки України, звинувативши спецслужбу в засекреченні декларацій співробітників.  ЦПК намагалися в судовому порядку змусити СБУ розсекретити декларації керівництва та слідчих, а також – визнати незаконними створення Службою власної системи обробки та зберігання декларацій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter