Україна почала процес екстрадиції з Росії політв’язня Виговського

Дата: 13 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

Україна почала процес екстрадиції політв’язня Валентина Виговського, якого в Росії засуджено “за шпигунство”.

Дарницький районний суд Києва визнав вирок засудженого в Росії за шпигунство українця Валентина Виговського. Український суд дозволив йому відбувати покарання в Україні, повідомляють “Українські новини” з посиланням на Артема Ткача – помічника судді Олександра Домарева, який виніс рішення.

Ткач повідомив, що 10 лютого суд задовольнив клопотання Міністерства юстиції України.

“Клопотання задоволено. Суд вирішив, що громадянин Виговський має відбувати покарання за злочин, передбачений ч. 1 ст. 114 (шпигунство) Кримінального кодексу у вигляді 11 років позбавлення волі, на території України”, – повідомив помічник судді.

Таким чином, суд дозволив почати процедуру передачі Виговського в Україну в рамках Конвенції про передачу засуджених осіб.

У грудні минулого року Міністерство юстиції України повідомляло, що після рішення суду в Росію спрямують копію постанови. Після цього, за згоди всіх сторін, має відбутися передача ув’язненого.

Як відомо, Валентина Виговського (1983 р. н.) затримали в Криму у вересні 2014 року. ФСБ Росії інкримінувала йому збір закритої інформації на підприємствах оборонно-промислового комплексу.

Колишній політв’язень Геннадій Афанасьєв, розповів, що російські спецслужби катували Виговського кілька днів після затримання.

За інформацією Афанасьєва, Валентин приїхав до Сімферополя, щоб зустрітись зі своєю знайомою, але, як з’ясувалося пізніше, дівчину “взяла в оборот ФСБ” і таким чином витягла Виговського до Криму.

Найстрашнішим катуванням, за свідченнями Виговського, була імітація розстрілу у лісі.

15 грудня 2015 року Московський обласний суд засудив Виговського до 11 років ув’язнення у колонії суворого режиму за “шпигунство”. Верховний суд РФ у березні 2016 року визнав законним цей вирок.

Виговський відбуває покарання в колонії суворого режиму у Кіровській області Російської Федерації.

Міністерство закордонних справ України висловлювало протест через вирок. У відомстві називали інкриміновані Виговському злочину безпідставними.

МЗС України в серпні 2015 року включило Виговського до числа політв’язнів, які засуджені чи перебувають під слідством у Росії.

У квітні 2016 року Україна спрямувала до Росії запит про передачу засудженого українця.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter