Суд заочно арештував ексміністра МВС Віталія Захарченка

Дата: 20 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Печерський районний суд Києва обрав запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою для колишнього міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та його заступника Олександра Якименка.

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

Віталій Захарченко. Фото: Україна Молода

Рішення ухвалили в справі щодо перевищення влади та службових повноважень під час постачання гранат з Російської Федерації та організації розтрати коштів МВС в особливо великих розмірах на їхнє розмитнення.

За даними слідства, задля озброєння особового складу силовиків експосадовці міністерства організували в січні 2014 року незаконне постачання понад 13 тисяч одиниць гранат російського виробництва. Колишні міністр та його заступник, як вважають правоохоронці, також організували безпідставне митне оформлення ввезених гранат і сплату МВС більш ніж 1 мільйона 177 тисяч гривень митних платежів.
 
Зазначені гранати не входили до переліку спеціальних засобів, що перебували на озброєнні МВС, та не проходили випробування щодо можливості їхнього застосування до людей. Саме ці гранати застосовували до мітингувальників 18 та 19 лютого 2014-го в центрі Києва. Внаслідок цього, як нагадують правоохоронці, постраждало 86 осіб, зокрема тяжкі тілесні ушкодження отримали 17 осіб, середньої тяжкості – 23 особи, легкі – 45 осіб. Одна людина загинула.

Нагадаємо, що очільниця Офісу генерального прокурора Ірина Венедіктова під час свого виступу у Верховній Раді пообіцяла закінчити слідство в основних справах Майдану вже цього року. 

Відомо, що за сім років за звинуваченнями в злочинах, скоєних проти учасників Революції гідності, набув чинності лише 21 вирок. Затягування судами розгляду матеріалів у справах Майдану, згідно з позицією Офісу генерального прокурора, перетворилося на тенденцію. 

На шосту річницю розстрілів на Євромайдані Моніторингова місія ООН назвала малопомітним прогрес у притягненні винних у справах Майдану до відповідальностіСповільнення й без того неефективного розслідування справ Майдану помітила й правозахисна організація Amnesty International.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter