Суд залишив чинним рішення щодо ліквідації правозахисного центру “Меморіал”

Дата: 05 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Перший апеляційний суд загальної юрисдикції відхилив скаргу міжнародного товариства “Меморіал”, яке в Росії внесли до реєстру “іноагентів”, на рішення про ліквідацію.

Про це повідомила голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Фото: Коммерсантъ

На останньому засіданні в Першому апеляційному суді на захист “Меморіалу” виступили адвокати Михайло Бірюков та Марія Ейсмонт, юрист Григорій Вайпан, а також голова ради міжнародного товариства Олександр Черкасов.

За законом ухвалене рішення може бути оскаржене в Другому касаційному суді протягом шести місяців. Раніше юристи “Меморіалу” подали заяву про зупинення розгляду справи.

“Суд першої інстанції не взяв до уваги важливості та значущості роботи правозахисного центру, не заслухав свідків”, – наголошували в організації.

Суд клопотання про зупинення відхилив.

Вранці 5 квітня члени ради Правозахисного центру “Меморіал” випустили заяву, в якій висловили впевненість у тому, що організацію буде ліквідовано.

“Це останнє засідання в серії судів щодо наших організацій. Нас не можна ліквідувати, але нас, звісно, ​​ліквідують. Чи є за що нам дорікати? Так. Ми недопрацювали, не змогли пояснити співвітчизникам, що боротьба за права та свободи – це щоденний процес. Що прагнення “величі” може призвести тільки до похмурих скріп”, – констатував, виступаючи в суді, Олександр Черкасов.

Московський міський суд задовольнив позов прокуратури до правозахисного центру “Меморіал” ще в грудні 2021 року. Прокуратура заявляла, що зібрала досить доказів того, що центр демонструє “стійку зневагу до закону і грубо порушує права громадян”. Проте організація могла продовжувати роботу доти, доки суд розглядає її скаргу.

Нагадаємо, наприкінці грудня 2021 року Верховний суд Росії ухвалив рішення про ліквідацію міжнародної громадської організації “Міжнародне історико-просвітницьке, благодійне та правозахисне товариство “Меморіал”. 

Венеційська комісія Ради Європи засудила таке рішення російської влади. Там наголосили, що будь-яке покарання має бути пропорційним до правопорушення, а ліквідація організації має бути можлива лише як крайній захід для випадків серйозних порушень, що загрожують демократії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter