Суд залишив Стерненка в СІЗО

Дата: 19 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Приморський районний суд Одеси залишив під вартою одеського активіста Сергія Стерненка, якого визнали винним у справі про викрадення депутата Сергія Щербича та присудили сім років і три місяці позбавлення волі з конфіскацією половини майна.

Про це повідомили в каналі Стерненка в телеграмі.

Фото: Громадське радіо

Суд розглядав апеляційну скаргу Стерненка та мав дослідити докази сторони обвинувачення, зокрема 10-й та 11-й томи справи. У них є лист-роз’яснення судово-медичної експертизи, протоколи огляду вебсторінок, протоколи допитів активіста в статусах свідка, потерпілого та підозрюваного, повідомлення про підозру та інші матеріали.

“Усього в справі 11 томів. Після завершення дослідження доказів обвинувачення суд повинен перейти до письмових доказів сторони захисту”,пояснюють адвокати активіста в юридичній компанії “Міллер”.
 
Суддя Лариса Єршова, яка ухвалювала рішення, у 2018 році отримала висновок про відповідність обійманій посаді від Вищої ради правосуддя. У минулому в активістів виникали питання щодо її декларації. Так, у 2015 році суддя вказала, що має в користуванні квартиру площею 65 кв. м в Одесі, яку отримала за майже 10 років до цього, проте в декларації за попередній рік відомостей про нерухомість не було.
 
Нагадаємо, що 23 лютого Приморський районний суд визнав Сергія Стерненка і Руслана Демчука винними в справі про викрадення у 2015 році депутата Комінтернівської районної ради Одещини Сергія Щербича. Їм присудили по сім років і три місяці позбавлення волі з конфіскацією половини майна. 
 
Переслідування Стерненка, за словами правозахисників, викликає серйозні сумніви в справедливості розгляду, зокрема через недоброчесність судді, який раніше виправдав за п’яне керування голову Одеського окружного адміністративного суду та міліціонера, що катував людей.
 
Про упередженість дозволяють говорити й терміни розслідування та розгляду справи в суді, адже потерпілий цілих п’ять років не з’являвся на засідання і тільки в листопаді 2020 року прийшов, щоб дати свідчення в суді. Відбулося це, як наголошують активісти, на тлі можливого розвалу в суді іншої справи – щодо звинувачення Стерненка в “умисному вбивстві”, коли він смертельно поранив одного з двох чоловіків, які із застосуванням холодної зброї напали на нього у 2018 році.
 
Після оголошення вироку Стерненку акції невдоволених відбулися в низці міст, зокрема в Києві та Одесі. Мітингувальники серед іншого вимагають завершити в Україні судову реформу. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter