Суд ЄС скасував санкції щодо ексгенпрокурора України Віктора Пшонки та його сина Артема

Дата: 26 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Загальний суд ЄС уп’яте за останні п’ять років скасував санкції щодо ексгенпрокурора України Віктора Пшонки і Справа Т-244/22. та його сина Артема Пшонки і Справа Т-243/22.

Про це йдеться в рішенні суду, з текстом якого ознайомилася ZMINA. 

Пшонку та його сина внесли до санкційних списків як “осіб, щодо яких українська влада порушила кримінальну справу за розтрату державних коштів або активів” ще у 2014-му. 

Втім, як і в попередніх рішеннях і Від 2022, 2021, 2020 та 2019 років. , суд дійшов висновку, що Рада ЄС під час внесення Пшонок не встановила, чи їхніх прав на захист та ефективний судовий захист, зокрема щодо розумних строків розгляду, дотримала українська влада. 

Пшонка надав суду пояснення, що протягом останніх восьми років не було проведено жодної слідчої дії в межах його справи, досудове розслідування зупиняли кілька разів, останній з яких 14 січня 2021 року, а також що справу так і не передали до суду. 

“Чому це рішення важливе для нас сьогодні? Бо це не просто підказка, а величезний бігборд, на якому написано очевидні речі: “Права людини мають бути дотримані в будь-якій справі. Крапка”. З рішення суду виходить, що для того, щоб санкції не знімались, суд має побачити, що правоохоронні органи сконцентровані на систематичній, ретельній та в чомусь, можливо, нудній роботі зі збору доказів до конкретних злочинів, уважно слідкують за дотриманням строків та надають можливість адвокатам робити їхню роботу в межах реалізації права на захист”, – пояснює юристка та радниця Центру прав людини ZMINA Наталія Охотнікова.

Охотнікова нагадала також, що європейські суди оцінюють у сухому підсумку факти, що підкріплені документами, або їхньою відсутністю.

“Аргументи про те, що в країні війна і ми не встигли зібрати докази або провести слідчі дії, вже не працюють. Це гірка правда, але що раніше її затямити, то більше ще можна виправити. Бо поки що накладення санкцій  нагадує спортивну рибалку: радісні обличчя рибалок зі спійманою рибою на фотографіях, і відпущена у воду риба після зважування та фотофіксації”, – підсумовує юристка. 

Нагадаємо, що торік ЄС зняв з Януковича та його сина частину санкцій. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter