Суд ЄС остаточно постановив, що польська судова реформа суперечить праву союзу: у чому річ?

Дата: 06 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Суд Європейського Союзу ухвалив рішення в справі за позовом Єврокомісії до влади Польщі та визнав, що судова реформа, яку впроваджує польська влада, суперечить праву ЄС. 

Відповідне рішення опублікували на сайті суду. 

Фото: ЕРА
Ще 2017 року Польща знизила пенсійний вік для суддів. Тоді норма зачепила 27 із 72 суддів, зокрема голову Верховного суду Польщі, а ті, хто бажав продовжити роботу, мали за законом подати прохання на ім’я очільника країни Анджея Дуди.

У ЄС жорстко розкритикували цю ініціативу, а вже у 2021-му Суд ЄС наклав на польську владу щоденний штраф в 1 мільйон євро за те, що ті відмовилися розпускати дисциплінарну палату Верховного суду Польщі, яка мала повноваження звільняти й притягати до відповідальності суддів. Згодом суму штрафу змінили, але через відмову Варшави сплачувати ці кошти, їх стягували з грошей, що мали йти до країни із загальноєвропейського бюджету.

У своєму остаточному рішенні Суд ЄС постановив, що робота палати не відповідає вимогам незалежності та неупередженості. Так, польські судді, які ухвалюють рішення відповідно до законодавства ЄС, ризикують отримати за це покарання, що впливає на їхню незалежність.

Слід зазначити, що торік влітку польський сейм ухвалив новий закон, яким розпускав палату. 

Порушення суд ЄС побачив і у вимозі до польських суддів повідомляти про їхнє членство в будь-якій організації або партії. Ці дані мають публікувати в мережі, що порушує фундаментальні права на повагу до приватного життя.

Єврокомісія привітала постанову суду, назвавши її важливою подією для відновлення незалежного правосуддя в Польщі. Водночас міністр юстиції Польщі Збігнєв Зьобро виступив з різкою критикою рішення. На його думку, писали його не судді, а політики. 

Нагадаємо, що 2021 року, коли Суд ЄС наклав щоденний штраф на Польщу, польський Конституційний суд визнав пріоритет національного права над законодавством ЄС. 

Деякі країни ЄС через ненадійність судової системи Польщі вже кілька років не видають туди підозрюваних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter