Нідерланди не видаватимуть підозрюваних Польщі через сумніви в незалежності судів

Дата: 04 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Нідерланди тимчасово припиняють екстрадицію підозрюваних або засуджених до Польщі через побоювання, що суди країни більше не є незалежними.

Про це повідомляє “Європейська правда”. 

Ще у 2017 році Польща знизила пенсійний вік для суддів. Тоді на пенсію мали піти всі судді, яким виповнилося 65 років, однак раніше пенсійний вік для них встановили на рівні 70 років. Норма зачепила 27 із 72 суддів, зокрема голову Верховного суду Польщі. Ті, хто бажав продовжити роботу, мали за законом подати прохання на ім’я очільника країни Анджея Дуди.

Одразу після цього в ЄС жорстко розкритикували ініціативу, подану провладною партією “Право і справедливість”. Експерти вбачали в нововведеннях порушення європейських принципів функціонування судової влади, і в жовтні 2018 року суд у Люксембурзі наказав негайно зупинити дію відповідних положень. Польща цю вимогу виконала, однак Європейський суд продовжив розгляд справи й згодом визнав норми щодо пенсійного віку незаконними. 

У заяві суду Амстердама, який тимчасово припинив видавати підозрюваних Польщі, йдеться, що він скерував до Суду ЄС додаткові питання, щоб переконатися в тому, що “відсутність достатніх гарантій незалежності польських суддів має певні наслідки”.

Нагадаємо, що нещодавно Єврокомісія відмовилася надати кошти шести польським містам у межах програми співпраці міст-побратимів через гомофобні резолюції, які раніше  ухвалила там місцева влада. Майже сотня польських повітів і воєводств почали оголошувати себе “вільними від ЛГБТ-ідеології” з березня минулого року.

Раніше через гомофобні заяви французький регіон Центр-Долина Луари оголосив, що припиняє партнерські відносини з одним із польських воєводств. Між ними існували програми з обміну учнями в середніх школах, спільні культурні та наукові проєкти. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter