Конституційний суд Польщі визнав пріоритет польського права над законодавством ЄС

Дата: 11 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Конституційний суд Польщі постановив, що деякі статті договорів Європейського Союзу є неконституційними в країні. 

Про це повідомляє Reuters.

Протестувальники у Варшаві. Фото: Kacper Pempel/Reuters

З відповідним поданням до Конституційного суду звернувся прем’єр-міністр Матеуш Моравецький. Він просив пояснити, чи можуть польські суди ігнорувати законодавство країни, якщо воно суперечить праву ЄС.

Трибунал постановив, що принцип верховенства європейського права не відповідає статті 90 Конституції, згідно з якою в межах міжнародної угоди вона може передати повноваження органу державної влади “в деяких питаннях”.

ЄС неодноразово просив польську владу відкликати подання, наголошуючи, що право ЄС має пріоритет над національним, однак у відповідь отримували заяви про те, що Конституція країни є найвищим законом.

“Якби було інакше, це б означало, що ми не є незалежною державою. Ми не погоджувалися на це, підписуючи договори про Європейський Союз”,заявляв у серпні міністр Ради міністрів Польщі Міхал Вуйцик

Після оголошення постанови Конституційного суду на вулиці у десятках міст Польщі вийшли сотні тисяч протестувальників. Лише у Варшаві їх нарахували близько 100 тисяч. Люди тримали у руках прапори ЄС та скандували “Ми залишаємося!”, “Ми – Європа!”.

Критики рішення говорять, що воно загрожує членству Польщі у ЄС. Водночас навіть автор подання Моравецький, вітаючи вердикт суддів, наголосив, що місце Польщі у ЄС. 

Чимало польських фахівців, зокрема колишня уповноважена з прав людини професорка Єва Лентовська, нагадали про іншу постанову Конституційного суду від 2005 року. У ній судді дали чітку відповідь на запитання, що робити, якщо положення договорів ЄС суперечать Конституції.

“Наша країна має лише три шляхи. Змінити положення договорів Євросоюзу, що є фантазією; змінити польську Конституцію, що сьогодні теж нереально, чи просто залишити Євросоюз … Конституційний суд відкрив нам шлях, скажу навіть більше, широко відчинив для нас ворота до виходу з Євросоюзу й наклав на владу пряме зобов’язання вжити заходів щодо виходу з ЄС”, – сказала Лентовська в інтерв’ю виданню Onet.pl.

Ще 2017 року Польща знизила пенсійний вік для суддів. Тоді на пенсію мали піти всі судді, яким виповнилося 65 років, однак раніше пенсійний вік для них встановили на рівні 70 років. Норма зачепила 27 із 72 суддів, зокрема голову Верховного суду Польщі. Ті, хто бажав продовжити роботу, мали за законом подати прохання на ім’я очільника країни Анджея Дуди.

Одразу після цього в ЄС жорстко розкритикували ініціативу, подану провладною партією “Право і справедливість”. Експерти вбачали в нововведеннях порушення європейських принципів функціонування судової влади, і в жовтні 2018 року суд у Люксембурзі наказав негайно зупинити дію відповідних положень. Польща цю вимогу виконала, однак Європейський суд продовжив розгляд справи й згодом визнав норми щодо пенсійного віку незаконними. 

Через побоювання того, що суди у Польщі більше не є незалежними, з вересня минулого року Нідерланди тимчасово припинили екстрадицію підозрюваних або засуджених до країни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter