Суд ЄС анулював санкції, які втратили чинність, проти Януковича та його сина

Дата: 09 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Суд загальної юрисдикції Євросоюзу задовольнив позови колишнього президента України Віктора Януковича і його сина Олександра проти Ради ЄС та скасував санкції, що діяли проти них із 2019 по 2020 рік.

Про це повідомили в суді.  

Віктор та Олександр Януковичі. Фото: з відкритих джерел

Суд ухвалив таке рішення, адже Рада ЄС не змогла продемонструвати йому, що в кримінальних процесах проти Януковичів в Україні дотримано право на ефективний судовий захист.

Санкції проти Януковичів скасовують не вперше. Минулого разу це трапилось у 2019-му, коли суд у Люксембурзі також не знайшов підтвердження тому, що колишній президент та його син мали змогу захистити себе в українському суді. 

Обмеження проти Януковича та діячів його режиму ввели у 2014-му, а щороку Рада ЄС подовжує їхню дію. Спочатку в санкційному списку було 18 людей, однак наразі їх залишилося вісім, а саме Олександр Янукович, ексміністр МВС Віталій Захарченко, його заступник Віктор Ратушняк, колишній генпрокурор Віктор Пшонка, його син Артем Пшонка, Сергій Курченко, а також колишній міністр зборів і доходів Олександр Клименко.

У березні поточного року зі списку зникли колишній голова НБУ і виконувач обов’язків прем’єр-міністра Сергій Арбузов та колишній міністр освіти Дмитро Табачник.

Нагадаємо, що нещодавно суд дозволив заочне розслідування справи про захоплення влади Януковичем. 

На початку 2019-го суд заочно визнав колишнього президента винним у державній зраді й пособництві в агресивній війні. Процес тривав 20 місяців, а розслідування злочинів, які він скоїв, – п’ять років. Захист Януковича подав не менш ніж п’ять апеляційних скарг на вирок, а потім ще кілька скарг на постанови цього ж суду, який відхилив заяви захисників. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter