Суд виправдав одного із затриманих біля садиби Барбана активістів у справі про злісну непокору

Дата: 03 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Шевченківський районний суд Києва виправдав активіста ініціативи “Захистимо Протасів Яр” Євгена Черепню, затриманого в серпні на мітингу біля садиби Барбана, за статтею про злісну непокору законній вимозі поліцейського (ст. 185 КУпАП).

Про це повідомляє ZMINA.

Затримання на вулиці Обсерваторній у Києві 19 серпня 2021 року. Фото: стоп-кадр з відео Станіслава Юрченка
Рішення про це ухвалила суддя Оксана Голуб 3 вересня, допитавши свідків згаданих подій, а також дослідивши надане активістами відео, де було зафіксоване затримання.
 
Як зазначили свідки, поліцейський, який проводив затримання, не висував жодних законних вимог, а натомість грубо лаявся і намагався виштовхати фізично Євгена Черепню з проїжджої частини. Також свідки на засіданні пригадали надмірне застосування сили з боку поліції щодо обох затриманих: за їхніми словами, Черепню під час затримання душили, а іншого затриманого, Іллю Ткаченка, поліцейський вдарив у голову.
 
Суддя Голуб зазначила, що з огляду на досліджені докази, а також на те, що поліцейські не надали жодних доказів зі свого боку, суд не вбачає в діях Черепні ознак адміністративного правопорушення.
 
Євген Черепня. Фото: Анастасія Москвичова

Щодо активіста також склали адмінпротокол про дрібне хуліганство, але коли його розглянуть у суді – наразі невідомо. Тим часом протоколи про адміністративні правопорушення за такими ж статтями, складені щодо іншого затриманого активіста, Іллі Ткаченка, Шевченківський районний суд має намір розглянути 14 вересня.

За інкримінованими статтями йому досі загрожує штраф або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням 20% заробітку, або адміністративний арешт на строк до 15 діб. 

Як раніше повідомляла ZMINA, 19 серпня люди перекрили Обсерваторну вулицю біля садиби Барбана в Києві, де відбувалася безстрокова цілодобова акція протесту проти руйнування будівлі. Під час акції правоохоронці брутально затримали Ткаченка та Черепню – активістів організації “Захистимо Протасів Яр”.  У повідомленні поліції вказували, що “учасники акції почали порушувати громадський порядок”, однак мітингувальники наполягали на мирному характері свого протесту. 
 
Мітинги проти знесення старовинної садиби тривав на той момент вже кілька місяців. За словами одного з протестувальників, Олександра Візерського, таких будинків у Києві залишилося дуже мало, і Міністерство культури видало припис, який забороняє будівельні та земляні роботи, але цей припис забудовник навіть не оскаржує в суді, а просто ігнорує.

18 серпня на мітингувальників напала група невідомих. Олександр Візерський був одним з потерпілих. Як розповів він виданню ZMINA, прийшли шестеро молодиків у чорному одязі та медичних масках, почали розкидати лавки, на яких сиділи мітингувальники, і намагатися їх розштовхати, щоб ті пропустили будівельну техніку. На Візерському ці люди порвали теніску і завдали йому кілька ударів по обличчю, шиї і тулубу, коли той намагався не дати їм вибити з рук або забрати телефон іншого активіста, який намагався викликати на місце поліцію.

Шестеро протестувальників написали в поліцію заяви. Одного з нападників, який залишався на місці, коли інші втекли, за словами Візерського, впізнали й передали дані поліцейським.

Будівельники знесли частину будівлі садиби Барбана близько п’ятої ранку 20 серпня. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter