На затриманих напередодні біля садиби Барбана активістів склали протоколи за дрібне хуліганство та злісну непокору

Дата: 20 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Щодо двох активістів, затриманих напередодні під час мітингу проти знесення так званої садиби Барбана в Києві, склали протоколи за “дрібне хуліганство” та “злісну непокору законному розпорядженню або вимозі поліцейського”. 

Про це повідомили в поліції. 

Садиба Барбана. Фото: biz.liga.net

Біля садиби Барбана відбувалася безстрокова цілодобова акція протесту проти руйнування будівлі, організована групою небайдужих киян, які не є представниками громадських організацій. За словами одного з протестувальників, Олександра Візерського, таких будинків у Києві залишилося дуже мало, і Міністерство культури видало припис, який забороняє будівельні та земляні роботи, однак забудовник документ просто ігнорує.

19 серпня люди перекрили Обсерваторну вулицю. Під час акції правоохоронці брутально затримали Іллю Ткаченка та Євгена Черепню – активістів організації “Захистимо Протасів Яр”. Очільник організації Роман Ратушний згодом розповів виданню ZMINA, що разом із затриманими просто гуляв того дня містом.

Затримання на Обсерваторній (стопкадр з відео Станіслава Юрченка)

“Ми з хлопцями гуляли по місту, опинилися на цій Обсерваторній. І побачили, що один з поліцейських, а саме дільничний Потьомкін, почав штовхати людей, активістів, щоб ті не перекривали дорогу. Один з наших пішов зробити йому зауваження, а той почав штовхати й хапати першого затриманого. А другий пішов його відтягати, і тут “беркута” подумали, що б’ють їхнього, і всіх запакували”, – говорив він.

У повідомленні поліції вказують, що “учасники акції почали порушувати громадський порядок”.

“Працівники поліції попередили їх про порушення, однак вони не відреагували на зауваження та законні вимоги поліцейських”, – йдеться на сайті відомства. 

Тепер активістам загрожує штраф або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням 20% заробітку, або адміністративний арешт на строк до 15 діб. 

Окрім цього, поліція відкрила кримінальне провадження за фактом самоправства щодо будівництва на місці будинку Барбана. Правоохоронці подали до суду клопотання про накладення арешту на цілісний майновий комплекс із забороною вчиняти будь-які дії щодо вказаного майна.

Будівельники знесли садибу Барбана близько п’ятої ранку 20 серпня. 

Нагадаємо, що 18 серпня на мітингувальників біля садиби Барбана напала група невідомих. Як розповів виданню ZMINA один з потерпілих Олександр Візерський, на місце прийшли шестеро молодиків у чорному одязі та медичних масках, почали розкидати лавки, на яких сиділи мітингувальники, і намагатися їх розштовхати, щоб ті пропустили будівельну техніку. На Візерському ці люди порвали теніску і завдали йому кілька ударів по обличчю, шиї і тулубу, коли той намагався не дати їм вибити з рук або забрати телефон іншого активіста, який намагався викликати на місце поліцію.

Шестеро протестувальників написали в поліцію заяви. Одного з нападників, який залишався на місці, коли інші втекли, за словами Візерського, впізнали й передали дані поліцейським.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter