“Суд” в Криму у справі Мустафи Джемілєва залишив експертизу, проти якої виступав захист

Дата: 12 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

“Суддя” незаконного “Армянського міського суду” Венера Ісроїлова лишила у матеріалах кримінальної справи проти лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва неприпустимий доказ.

Про це повідомляє кореспондент “Кримського процесу”. із залу суду.

Адвокат Мустафи Джемілєва Микола Полозов

Мова йде про судово-медичну експертизу тіла, яку проводили в межах кримінальної справи за фактом вбивства з необережності, яке вчинив син політика Хайсер Джемілєв.

Адвокат наголошував, що експертизу зробили за рік до порушеної справи проти Мустафи Джемілєва. Він наголосив, що її робив “експерт іноземної держави без дотримання вимог кримінально-процесуального законодавства Росії”.

Крім того, слідчий жодним чином не оформив наявність і обґрунтованість цієї експертизи в матеріалах справи щодо Мустафи Джемілєва.

Обвинувач заперечував проти заявленого клопотання. Він посилався на Федеральний конституційний закон, що допускає використання доказів, отриманих до тимчасової окупації Криму, а саме експертиза відповідає вимогам Кримінального процесуального кодексу РФ.

Підтримавши сторону обвинувачення,  незаконний “суд” також послався на цей федеральний закон і пояснив, що наявність або відсутність обґрунтувань включення експертизи з однієї кримінальної справи в інше не встановлено, оскільки на цьому етапі не досліджений увесь обсяг матеріалів справи.

Як відомо, відповідно до ст 64 Конвенції про захист цивільного населення під час війни, Росії заборонено використовувати своє кримінальне законодавство на тимчасово окупованій території.

Наступне засідання має відбутися 4 березня. 

Нагадаємо, 2 травня 2014 року російська влада оголосила про заборону Мустафі Джемілєву в’їжджати “на територію Росії”. Не визнаючи Крим частиною РФ, лідер кримськотатарського народу вирушив в сторону півострова.

Довідавшись про це, його співвітчизники у великій кількості стали збиратися біля адміністративного кордону, щоб допомогти своєму лідерові потрапити на батьківщину. Шлях їм перегородили невідомі силовики, які здійснили кілька пострілів. Після цього між ними і протестуючими відбулися зіткнення.

Утім кримським татарам таки вдалося прорвати кордон силовиків і зустріти Джемілєва. Поспілкувавшись з ними на дорозі Армянськ-Херсон, Джемілєв вирішив не продовжувати свою подорож далі до Криму, щоб уникнути жертв.

Нагадаємо, управління Слідкому Росії в Криму 13 квітня висунуло Мустафі Джемілєву звинувачення за трьома статтями російського кримінального кодексу. За словами адвоката Миколи Полозова, лідеру кримськотатарського народу інкримінують незаконний перетин “кордону РФ”, а також використовують матеріали української справи його сина Хайсера.

Лідери кримськотатарського народу пов’язують порушені справи з акцією “Світ – проти насильства та окупації. Марш гідності”. Вони також розцінюють такі дії Москви як сигнал усім, хто в будь-якій формі протистояв, протистоїть і протистоятиме російській агресії та боротиметься за відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом. Сам Мустафа Джемілєв вважає, що кримінальні справи використовують для подальшого витіснення кримських татар з півострова.

13 квітня Слідчий комітет РФ відхилив клопотання адвоката Миколи Полозова про участь як захисника в кримінальній справі проти лідера Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова.

У Представництві президента в АРК назвали політичним переслідуванням російську кримінальну справу проти Мустафи Джемілєва.

Джемілєв повідомив, що має намір “довести абсурдність звинувачень російської сторони” в Європейському суді з прав людини в кримінальних справах, які порушено проти нього в окупованому Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter