Суд у Німеччині залишив чинним вирок 99-річній екссекретарці нацистського концтабору

Дата: 20 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

20 серпня, у вівторок, німецький суд підтвердив вирок для 99-річної колишньої секретарки нацистського концтабору Штуттгоф Ірмгард Фурхнер за її співучасть у вбивстві понад 10 тисяч людей.

Про це повідомляє агентство Associated Press.

Фото: MercoPress

Так, у грудні 2022 року суд на Півночі Німеччини ухвалив вирок Фурхнер, засудивши її до двох років умовного позбавлення волі.

Фурхнер звинуватили в тому, що вона була частиною системи, яка сприяла роботі концтабору поблизу польського Гданська. Її визнали співучасницею у вбивстві 10 505 осіб і замаху на вбивство в п’яти випадках.

Під час засідання федерального суду в Лейпцигу минулого місяця адвокати Фурхнер поставили під сумнів її участь у злочинах, скоєних комендантом табору та іншими високопосадовцями, а також те, чи знала вона про події, що відбувалися в Штуттгофі.

Суд 2022 року заявив, що Фурхнер “була поінформована і, працюючи стенографісткою в комендатурі концтабору Штуттгоф з 1 червня 1943 року до 1 квітня 1945 року, свідомо підтримувала факт, що 10 505 вʼязнів були жорстоко вбиті”.

Фурхнер судили в суді для неповнолітніх, оскільки на момент скоєних злочинів їй було 18, а потім 19 років, і суд не зміг однозначно визначити “зрілість її розуму” на той час.

Згідно з оцінками, у Штуттгофі загинуло близько 65 тисяч осіб, серед яких були єврейські в’язні, польські партизани та радянські військовополонені.

Нагадаємо, що 2017 року Офіс німецької прокуратури у Франкфурті-на-Майні висунув звинувачення колишньому наглядачу концтабору Майданек. Тоді 96-річного чоловіка звинувачували в пособництві вбивству.

Слідство стверджувало, що чоловік, якому тоді було 22 роки, своїми діями фактично підтримав 3 листопада 1943 року так звану акцію “Свято врожаю” (Aktion Erntefest). Це кодова назва операції нацистів щодо вбивства щонайменше 17 тис. євреїв у Майданеку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter