У Німеччині засудили 97-річну друкарку концтабору за співучасть у вбивствах більш ніж 10 тисяч осіб

Дата: 20 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

20 грудня, у вівторок, суд на півночі Німеччини визнав колишню секретарку нацистського концтабору Штуттгоф Ірмгард Ф. винною в співучасті у вбивстві більш ніж 10 тисяч людей. Жінка отримала два роки умовного покарання. 

Про це повідомляє видання DW.

Фото: DW

З червня 1943 до квітня 1945 року Ірмгард Ф. була цивільною працівницею табору смерті Штуттгоф, розташованого поблизу окупованого нацистами Гданська. Жінка працювала стенографісткою та друкаркою. 

Обвинувачення заявило, що її канцелярська робота “забезпечувала безперебійне функціонування табору” і що жінка знала “про всі випадки й події в Штуттгофі”.

За оцінками, в Штуттгофі загинуло 65 тисяч осіб, включно з єврейськими в’язнями, польськими партизанами й радянськими російськими військовополоненими. 

Ворота, які ведуть до концтабору Штуттгоф. Фото: АР

97-річну жінку судили в суді для неповнолітніх, оскільки на момент скоєння злочину їй було лише 18–19 років. Прокурори вимагали для неї умовного покарання терміном на два роки, що є максимальним можливим терміном без ув’язнення. 

Адвокати закликали визнати їхню підзахисну невинуватою, стверджуючи, що вона не знала про масштаби вбивства і злочинів, скоєних у таборі. 

Нагадаємо, що у 2017 році Офіс німецької прокуратури у Франкфурті-на-Майні висунув звинувачення колишньому наглядачу концтабору Майданек. Тоді 96-річного чоловіка звинувачували в пособництві вбивству.

Слідство стверджувало, що чоловік, якому тоді було 22 роки, своїми діями фактично підтримав 3 листопада 1943 року так звану акцію “Свято врожаю” (Aktion Erntefest). Це кодова назва операції нацистів щодо вбивства щонайменше 17 тис. євреїв у Майданеку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter