“Суд” у Криму вважає законним рішення про винесення попередження правозахисниці Зудієвій

Дата: 11 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Незаконний “Верховний суд Криму” залишив чинним рішення так званого Джанкойського районного суду про законність застережень правозахисниці, активістці “Кримської солідарності” Лутфіє Зудієвій з боку “Джанкойської міжрайонної прокуратури”.

Про це в коментарі “Крим.Реалії” розповіла сама Зудієва.

Луфтіє Зудієва

У суді були присутні представниця “Джанкойської міжрайонної прокуратури” Юлія Вербицька і представник “прокуратури Криму” Валентин Чуприна. Його притягнули як відповідача ще в джанкойському “суді”, оскільки “прокуратура” Джанкоя раніше пояснювала, що, виносячи Зудієвій 1 травня застереження, виконувала доручення прокуратури Криму.

Мотивуючи свою позицію про винесення застереження Зудієвій, відповідачі з “прокуратури” пояснили, що, на їхню думку, правозахисниця здатна організувати інформаційну підтримку несанкціонованим масовим заходам. Водночас, відповідаючи на питання Зудієвої та її адвокатів, представники “прокуратури” погодилися, що “Кримської солідарності” немає в списку заборонених організацій, а журналістська робота Зудієвої – це не екстремістська діяльність.

“Свою позицію про законність винесення застережень представники прокуратури обґрунтували публікаціями з інтернет-ресурсів, у яких “Кримську солідарність” намагаються пов’язати з нібито підтримкою екстремістів і терористів. Також там фігурують матеріали з грифом “секретно” з ФСБ Криму, які, на їхню (представників прокуратури. – Ред) думку, є достатньою підставою для того, щоб вважати законним рішення про винесення мені застережень”, – розповіла Зудієва.

Правозахисниця вважає, що застереження про неприпустимість ведення екстремістської діяльності стали ще одним інструментом тиску на активістів з боку правоохоронних органів Криму.

“Застереження виносять не тим, хто несе потенційну небезпеку для суспільства, а тим, хто говорить про політичні репресії в Криму”, – пояснила вона.

Зудієва має намір оскаржити рішення в Європейському суді з прав людини.

1 травня 2020 року Лутфіє Зудієвій вручили два застереження – одне від поліції, друге – від прокуратури. В обох документах, за її словами, немає чітких вказівок, які саме дії Зудієвої правоохоронні органи вважають протиправними або антигромадськими.

Застереження в Криму тоді отримали близько 60 осіб. Серед них – адвокати, правозахисники, учасники одиничних пікетів, члени Меджлісу кримськотатарського народу, активісти “Кримської солідарності”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter