Окупанти попередили кримську правозахисницю Зудієву про “неприпустимість екстремістської діяльності”

Дата: 04 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Російські силовики у тимчасово окупованому Криму вручили два застереження про “неприпустимість екстремістської діяльності” мешканці Джанкоя, правозахисниці Лутфіє Зудієвій.

Про це інформує “Кримська солідарність” з посиланням на саму правозахисницю.

“Співробітник поліції, старший лейтенант Джанкойського муніципального відділу МВС “Джанкойський” Садовий Владислав, так він представився в усякому разі, і я переписала у нього персональні дані та дані нагрудного значка, тому що маю намір оскаржити дію прокуратури і поліції, приніс два застереження. Одне від Джанкойської міжрайонної прокуратури, а друге – від муніципального відділу МВС “Джанкойський”. Практично з ідентичним застереженням обидва документи”, – повідомила вона.

Луфтіє Зудієва повідомила, що її застерігають від участі в акціях, які, за версією укладачів цих документів, є акціями екстремістського характеру. Зокрема, в документі від поліції зазначено, що нібито там можуть бути використані вибухові речовини, зброя, отруйні речовини.

“Це саме по собі цинічно, враховуючи те, що у мене четверо дітей, і я прекрасно розумію, яку небезпеку несе будь-яка зброя для дітей, які живуть на півострові”, – додала правозахисниця.

За її словами, “особливо смішно було читати про те, що учасники акції можуть розпивати і використовувати алкогольну продукцію”.

“Тобто це говорить, у принципі, про характер роботи правоохоронних органів. Шаблонно і необдумано роздають такі застереження кримським татарам мусульманам, які в більшій своїй частині взагалі ніколи не вживали алкогольних напоїв у силу своїх релігійних переконань. Тим більше не брали участь в акціях, де використовувалася або якимось чином застосовувалася алкогольна продукція”, – розповіла правозахисниця.

⚡СОТРУДНИК ПОЛИЦИИ ЗАЧИТАЛ ЛУТФИЕ ЗУДИЕВОЙ ПРЕДОСТЕРЕЖЕНИЕ

⚡СОТРУДНИК ПОЛИЦИИ ЗАЧИТАЛ ЛУТФИЕ ЗУДИЕВОЙ ПРЕДОСТЕРЕЖЕНИЕСегодня, 1 мая 2020 года сотрудником правоохранительных органов были вручены два предостережения о недопустимости экстремистской деятельности жительнице города Джанкой, правозащитнице Лутфие Зудиевой.

Опубліковано Крымская солидарность Пʼятниця, 1 травня 2020 р.

 

Як відомо, 6 грудня 2019 року голова Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров анонсував підготовку і проведення міжнародної ненасильницької мирної акції “Світ – проти насильства і окупації. Марш гідності”.

Акція має на меті “сприяння міжнародним організаціям, включно з ООНОБСЄЄСРадою Європи та іншими, в реалізації іміджу ухвалених рішень на підтримку суверенітету, незалежності, єдності й територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах”.

З наближення дати “маршу на Крим” окупаційна влада в Криму почала приносити кримськотатарським активістам застереження. Зокрема, російські силовики попереджають “про неприпустимість протиправних дій 3 травня “Марш гідності”, 18 травня у “День депортації кримських татар” і 26 червня “День прапора кримськотатарського народу”.

Де-факто влада півострова назвала Марш провокацією і пообіцяла “жорстку відсіч”. Влада України називає такі дії Росії “грубим порушенням прав корінного народу”.

Напередодні російські силовики зачитали застереження про “неприпустимість участі в несанкціонованих акціях” дружині політв’язня Емір-Усеїна Куку – Мер’єм Куку. Окрім неї, подібні застереження отримали активістці, яка захищала Ханський палац, активісти кримськотатарського національного руху, правозахисники і журналісти “Кримської солідарності”.

Лідер кримськотатарського народу не виключає можливості того, що Кремль намагається залякати кримських татар напередодні “Маршу на Крим”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter