Суд у Дніпрі продовжив тримання під вартою підозрюваним у нападі на активістку Наталію Ешонкулову й допитав потерпілу

Дата: 16 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Амур-Нижньодніпровський районний суд міста Дніпра продовжив термін тримання під вартою трьом підозрюваним у нападі на громадську активістку Наталію Ешонкулову.

Як повідомляє кореспондентка видання ZMINA, відповідне рішення було ухвалене на засіданні суду 15 травня.

Фото: Юлія Рацибарська

Наразі в справі є троє обвинувачених – Андрій Русак, Андрій Чульський та Руслан Кузьменко. Усіх трьох обвинувачують у замаху на вбивство, скоєному на замовлення.

Суд задовольнив клопотання прокурора й продовжив термін тримання підозрюваним на 60 діб – без права внесення грошової застави.

Окрім того, цього дня суд допитав потерпілу.

Як розповіла виданню ZMINA Наталія Ешонкулова, вона, зокрема, дала роз’яснення щодо компенсації, яку вимагає від підозрюваних у нападі:

“Я досі не можу нормально дихати – через викривлену носову перегородку. У мене також вибиті гайморові пазухи, що впливає на самопочуття, я постійно із застудами. Вночі я задихаюся. Це можна виправити, але потрібна дорога операція. Окрім того, близько року, оскільки в мене немає охорони, я не могла спокійно виходити на вулицю, адже я не знала, які наміри мали підозрювані. Я також подала клопотання про долучення до справи ще деяких доказів, які я маю”.

Наступне засідання суду відбудеться 22 травня.

Нагадаємо, 15 липня 2021 року ввечері в Дніпрі двоє зловмисників напали й сильно побили місцеву підприємицю та правозахисницю Наталію Ешонкулову, підстерігши її в під’їзді. У неї пошкоджено кілька зубів і зламано ніс, лікарі зафіксували струс мозку, а також синці й садна на обличчі.

Ешонкулова заявила, що вважає злочин замовним і пов’язує побиття зі своєю громадською діяльністю.

16 липня 2021 року поліція Дніпропетровської області повідомила, що кваліфікувала напад на активістку як замах на вбивство (ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України).

25 липня 2021 року Нацполіція заявила про затримання двох підозрюваних у нападі на активістку, яких вона впізнала. Справу почав розглядати Амур-Нижньодніпровський районний суд Дніпра. А 2022 року в справі з’явився третій фігурант. Оскільки спочатку суд розглядав справу з двома обвинуваченими, а потім ще одній особі було оголошено про підозру, колегія суддів ухвалила рішення почати розгляд заново

Наразі в справі є троє обвинувачених – Андрій Русак, Андрій Чульський та Руслан Кузьменко.

Після затримання третього фігуранта справи Наталія Ешонкулова заявила про спроби тиску на неї, зокрема надсилання повідомлень з погрозами. Їх на клопотання активістки приєднали до справи. 

20 березня перед допитом у суді Андрій Русак заявив, що частково визнає свою провину. Водночас, за його словами, замах на вбивство був “імітацією”, замовленою самою потерпілою задля “підняття рейтингу”. Таку саму заяву зробив інший обвинувачений Андрій Чульський на засіданні 15 березня.

Наталія Ешонкулова зазначає, що заяви обох неправдиві й мають на меті приховати справжніх замовників замаху на її життя.

Наталія Ешонкулова очолює громадську організацію “Укри”, засновану 2014 року в Дніпрі, одна з організаторок протестів малих підприємців проти карантинних обмежень у 2020 році, підприємиця, юристка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter