Суд постановив “псевдосоціологу” Гороховському спростувати наклеп щодо викривачки плагіату Благодєтєлєвої-Вовк

Дата: 16 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Київський апеляційний суд не прийняв апеляцію псевдополітолога та блогера Дениса Гороховського через порушення термінів подання. Тепер Гороховський має виконати рішення суду першої інстанції, тобто спростувати інформацію про те, що активістка Світлана Благодєтєлєва-Вовк нібито має судимості. 

Про це йдеться в рішенні Київського апеляційного суду.

Світлана Благодєтєлєва-Вовк, фото з її фейсбук-сторінки
 
Рішення виданню ZMINA передала сама активістка, яка дізналась про нього 16 лютого, адже через введення в Україні воєнного стану доступ до більшості державних реєстрів закритий. Відтак інформація про рішення судів надходить через певний час.  

Відповідно до рішення суду, політолог та блогер Денис Гороховський зобов’язаний в строк не пізніше 10 календарних днів з дати набрання законної сили судовим рішенням в даній цивільній справі, спростувати оприлюднену 6 жовтня 2020 року інформацію, а саме: “Список спикеров впечатляет. Например, некая Светлана Благодетелева-Вовк, представленная в анонсе как активистка и представитель движения “Десергейт”, в 2010 году получила реальный срок за износилование мужа “повторное”. Позже, наказание смягчили до условного. А в 2015 году ей было отказано в амнистии по причине тяжести вменяемой статьи (ч.2 ст. 152). Пикантности тому громкому делу добавлял факт работы осужденной (на момент совершения преступления) преподавателем Черкасского государственного технологического университета, откуда ее, естесвенно, уволили” в спосіб, яким вона була поширена, а саме в мережі Фейсбук.

“Гороховський отримав своє покарання. Це рішення суду свідчить про те, що він поширював сумнівну інформацію, неправдиву. Фактично, що він є брехуном. КЖЕ, коли розслідувала мою справу, сказала, що вона має замовний характер. Ось тепер його покарали за продажність. Я цьому дуже рада”, – говорить Благодєтєлєва-Вовк. 

Раніше голова громадської організації “Точка росту: освіта і наука” та координаторка антиплагіатної ініціативи “Дисергейт” Світлана Благодєтєлєва-Вовк виграла суд про захист честі, гідності та ділової репутації у справі проти видань “Капитал”, Comments.ua, “Незалежна Україна” та UATIME, які поширили неправдиву інформацію про те, що вона нібито має судимості. 

Нагадаємо, Світлана Благодєтєлєва-Вовк – кандидатка економічних наук, очолює ГО “Точка росту: освіта і наука”, координує ініціативу “Дисергейт” і є авторкою блогів про освіту та науку на різних ресурсах. Разом з однодумцями за останні п’ять років викрила десятки випадків академічного плагіату в дисертаціях українських топпосадовців, зокрема в роботах колишнього прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, ректора Національного університету біоресурсів і природокористування України Станіслава Ніколаєнка, колишньої очільниці Міністерства освіти і науки України Лілії Гриневич та інших.

Саме після викриття плагіату в працях міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета активістку почали переслідувати в інтернеті та стежити за нею.

Як розповіла Благодєтєлєва-Вовк, перша публікація про викриття Шкарлета з’явилася 3 червня 2020 року, а вже із 16 червня 2020 року розпочалося кіберпереслідування її сторінки у фейсбуку: акаунт активістки постійно блокували за допомогою скарг. У липні вона почала отримувати електронні листи з різних акаунтів, зміст яких можна розцінити як погрози зґвалтуванням. У серпні Світлана зрозуміла, що її переслідують уже фізично: невідомий чоловік почав надсилати світлини її будинку, під’їзду та безпосередньо фото самої активістки в місцях її перебування. А пізніше переслідувач почав залишати у дверях квартири жінки записки непристойного змісту.

У жовтні 2020 року, напередодні пресконференції, на якій Благодєтєлєва-Вовк планувала розказати про переслідування, на згаданих вище сайтах з’явились публікації про те, що активістка нібито була засуджена у 2010 році за зґвалтування свого чоловіка. 

У листопаді 2020 року Комісія з журналістської етики ухвалила рішення, що публікації інтернет-видань “Капитал”, Comments.ua та UATIME про нібито наявність судимості у Благодєтєлєвої-Вовк мають ознаки замовності.

Зі свого боку Шкарлет у коментарі “Суспільному” заперечив будь-який стосунок до цькування і заявив, що не знайомий зі Світланою Благодєтєлєвою-Вовк.

Поліція Києва повідомила 7 жовтня 2020 року про відкриття кримінального провадження за фактом переслідування активістки за статтею про порушення недоторканності приватного життя. Розслідування справи триває. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter