Викривачка плагіату Шкарлета Світлана Благодєтєлєва-Вовк виграла суд у ЗМІ, які звели на неї наклеп

Дата: 10 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Голова громадської організації “Точка росту: освіта і наука” та координаторка антиплагіатної ініціативи “Дисергейт” Світлана Благодєтєлєва-Вовк виграла суд про захист честі, гідності та ділової репутації у справі проти видань “Капитал”, Comments.ua, “Незалежна Україна” та UATIME, які поширили неправдиву інформацію про те, що активістка нібито має судимості. 

Про це йдеться в рішенні Святошинського райсуду Києва від 26 липня 2022 року.

Світлана Благодєтєлєва-Вовк. Фото: “Граніт науки”

Рішення виданню ZMINA передала сама Світлана Благодєтєлєва-Вовк, яка дізналась про нього 9 листопада, адже через введення в Україні воєнного стану доступ до більшості державних реєстрів закритий. Відтак інформація про рішення судів надходить через певний час.  

Відповідно до рішення суду, згадані видання, а також політолог та блогер Денис Гороховський, на дописі якого базуються дифамаційні публікації, повинні протягом десяти днів з дати набрання рішенням законної сили спростувати неправдиву інформацію, оприлюднену на їхніх інтернет-ресурсах. 

Визнати недостовірною та такою, що порушує особисті немайнові права Благодєтєлєвої-Вовк Світлани Леонідівни інформацію, оприлюднену в соціальній мережі на сторінці фейсбук Гороховським Денисом, на інтернет-ресурсах “Капитал”, Comments.ua, “Незалежна Україна” та UATIME”, – йдеться в рішенні суду. 

 Також суд зобов’язав стягнути з Багінського Андрія Владиславовича, Товариства з обмеженою відповідальністю “Видавничий Дім Масаві”, Васюри Дмитра, Товариства з обмеженою відповідальністю “Ділова Преса Країни”, Гороховського Дениса Ілліча в рівних частках на користь Благодєтєлєвої-Вовк Світлани Леонідівни судовий збір у розмірі 5448 грн.

Громадська активістка Світлана Благодєтєлєва-Вовк позитивно оцінює рішення суду. За її словами, вона не очікувала, що виграє цю справу.

Я жила в очікуванні негативного рішення. Думала, що моїм кривдникам все минеться. Ну і досі є стереотипи про наші суди. Вчора увечері з хвилюванням отримала повідомлення про рішення. Відразу почала гортати до ухвали і була вражена, що мій позов задоволений. Оскільки інформація у виданнях подавалась як доконаний факт, а не оціночне судження, то суд визнав, що це є порушенням моїх прав і захистив мою честь та гідність”, – говорить Світлана.

Виграти цю справу громадській активістці було важливо тому, що, на її погляд, справедливість має бути встановлена. 

 “Для мене виграти цю справу – це про надію, що те, чим ми займаємось, небезнадійне. Незважаючи на удари від академічно недоброчесних людей на високих посадах, які організували моє переслідування, які очорнювали мене, те, що я роблю, – важливе для суспільства. І тепер це визнав і підтвердив суд, який захистив мої права. Для мене це велика перемога. Це підтримка тієї лінії поведінки, якої я тримаюсь вже багато років”, – каже Світлана Благодєтєлєва-Вовк. 

Нагадаємо, Світлана Благодєтєлєва-Вовк – кандидатка економічних наук, очолює ГО “Точка росту: освіта і наука”, координує ініціативу “Дисергейт” і є авторкою блогів про освіту та науку на різних ресурсах. Разом з однодумцями за останні п’ять років викрила десятки випадків академічного плагіату в дисертаціях українських топпосадовців, зокрема в роботах колишнього прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, ректора Національного університету біоресурсів і природокористування України Станіслава Ніколаєнка, колишньої очільниці Міністерства освіти і науки України Лілії Гриневич та інших. Саме після викриття плагіату в працях міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета активістку почали переслідувати в інтернеті та стежити за нею.

Як розповіла Благодєтєлєва-Вовк, перша публікація про викриття Шкарлета з’явилася 3 червня 2020 року, а вже із 16 червня 2020 року розпочалося кіберпереслідування її сторінки у фейсбуку: акаунт активістки постійно блокували за допомогою скарг. У липні вона почала отримувати електронні листи з різних акаунтів, зміст яких можна розцінити як погрози зґвалтуванням. У серпні Світлана зрозуміла, що її переслідують уже фізично: невідомий чоловік почав надсилати світлини її будинку, під’їзду та безпосередньо фото самої активістки в місцях її перебування. А пізніше переслідувач почав залишати у дверях квартири жінки записки непристойного змісту.

У жовтні 2020 року, напередодні пресконференції, на якій Благодєтєлєва-Вовк планувала розказати про переслідування, на згаданих вище сайтах з’явились публікації про те, що активістка нібито була засуджена у 2010 році за зґвалтування свого чоловіка. 

У листопаді 2020 року Комісія з журналістської етики ухвалила рішення, що публікації інтернет-видань “Капитал”, Comments.ua та UATIME про нібито наявність судимостей у громадської активістки Світлани Благодєтєлєвої-Вовк мають ознаки замовності.

Зі свого боку Сергій Шкарлет у коментарі “Суспільному” заперечив будь-який стосунок до цькування і заявив, що не знайомий зі Світланою Благодєтєлєвою-Вовк.

Поліція Києва повідомила 7 жовтня 2020 року про відкриття кримінального провадження за фактом переслідування активістки за статтею про порушення недоторканності приватного життя. Розслідування справи триває. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter