Суд Південної Кореї підтримав закон, який забороняє секс між чоловіками в армії

Дата: 27 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Конституційний Суд Південної Кореї підтримав закон, що забороняє одностатевий секс між чоловіками, які служать в армії. Судді аргументували це загрозою боєготовності. Місцеві ЛГБТ-люди засудили таке рішення. 

Про це пише CNN.

Фото: Associated Press

Суд відмовився визнати неконституційним пункт у Військово-кримінальному законі, який забороняє “анальний статевий акт” або “будь-який інший непристойний акт” під час служби в армії. За це “порушникам” загрожує до 2 років увʼязнення.

Попри те, що в законі прямо не йдеться про одностатеві стосунки, у судовій практиці це зазвичай розглядають саме так. Проти цього закону виступають ЛГБТ-активісти, які вважають його дискримінаційним.

У минулому цей закон використовувався для увʼязнення десятків чоловіків, тому критики назвали його “полюванням на відьом-геїв”.

У своєму рішенні Конституційний Суд зазначив, що дозвіл одностатевих стосунків між солдатами нібито поставить під загрозу дисципліну в армії та може перевернути її ієрархію.

“Такі статеві акти можуть «заподіяти серйозну шкоду збереженню бойової потужності збройних сил країни, якщо вони будуть скоєні під час виконання службових обов’язків”, – йдеться в документі.

На підтримку закону виступили пʼятеро суддів. Проти – чотири судді. Вони дійшли висновку, що трактування статті є “абстрактним та двозначним”. Троє з них також застерегли, що такі дії утискають людей через їхню сексуальну орієнтацію. Суддям незрозуміло, чи закон забороняє так звані “непристойні дії” лише між одностатевими солдатами чи також між чоловіками та жінками.

Група активістів Rainbow Action Against Sexual Minority Discrimination назвала рішення Конституційного Суду невтішним і розкритикувала суддів за неспроможність захистити права ЛГБТ-спільноти.

Раніше ZMINA писала, що у 2020 році у Південній Кореї з лав збройних сил звільнили трансгендерну сержантку, через те, що вона зробила трансгендерний перехід.

Нагадаємо, що 21 лютого цього року у Південній Кореї суд ухвалив, що одностатеві пари мають право на таке саме подружнє страхування в межах національної служби медичного страхування, як і гетеросексуальні пари. Отже, країна вперше визнала правовий статус одностатевих пар. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter