У Південній Кореї з армії звільнили трансґендерну жінку через операцію зі зміни статі

Дата: 23 Січня 2020
A+ A- Підписатися

У Південній Кореї з лав збройних сил звільнили трансґендрну жінку, яка проходила службу як сержант, через те, що вона зробила операцію зі зміни статі.

Про це повідомляє BBC.

22-річна Бюн Хе Су пішла до армії три роки тому як чоловік. Вона планувала зробити операцію зі зміни статі за кілька років, але під час служби почала відчувати сильний дискомфорт через розлад ґендерної ідентичності. Лікарі діагностували у неї ґендерну дисфорію і рекомендували зробити трансґендарний перехід. 

“Я думала, що закінчу службу в армії, зроблю операцію зі зміни статі, а потім знову вступлю до армії як солдатка. Але моя депресія набула занадто сильного характеру”, – розповіла Бюн Хе Су на конференції 22 січня.

Наразі дівчина хоче продовжувати службу в армії попри те, що керівництво звільнило її.

За словами Хе Су, вона стала жертвою трансфобії, яка дуже поширена в Південній Кореї, а тому збирається відстоювати свої права в суді, адже в законодавстві країни немає заборони на військову службу для трансґендерів.

Нагадаємо, що Всесвітня організація охорони здоров’я вилучила трансґендерність із переліку психічних розладів у Міжнародній класифікації хвороб, але досі транслюди продовжують стикатися з дискримінацією у всьому світі.

Так, наприклад, у США міністерство оборони підписало документ, який офіційно забороняє трансґендерам служити в армії. За даними аналітичного центру RAND Corporation, в американській армії, де проходять службу загалом 1,3 млн осіб, служать близько 2,5 тис. трансґендерів, а ще 1,5 тис. перебувають у запасі.

Однак деякі трансґендерні люди на власному прикладі показують, що боротися зі стереотипами щодо них можливо. Так, минулого року мешканці 4-тисячного італійського міста Тромелло, яке розташоване в північноіталійській області Ломбардія, обрали своїм мером 40-річного трансґендерного чоловіка Джанмарко Негрі. Він був відомий своєю активною позицією щодо захисту прав ЛГБТ-людей задовго до виборів, але під час перегонів не боявся розповідати виборцям про труднощі, з якими зіткнувся на шляху до прийняття себе. 

У США трансґендерка Крістін Холлквіст стала офіційним кандидатом на пост губернатора штату Вермонт від Демократичної партії. За свої 62 роки жінка встигла стати батьком трьох дітей та побудувати успішну кар’єру, а у 2016 році вирішила зробити публічний камінг-аут та почала вживати гормональну терапію. 

Боротися зі стереотипами доводиться і в спорті. Про свою історію наприкінці минулого року розповів трансґендерний боксер Пет Манюель, який уперше в історії здобув перемогу в професійному боксерському матчі. Виявилося, що протягом двох років від поєдинків з ним через упередження щодо трансґендерів відмовлялися десятки чоловіків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter