Суд Південної Кореї вперше визнав правовий статус одностатевих пар у справі про медичне страхування

Дата: 21 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

У вівторок, 21 лютого, у Південній Кореї суд ухвалив, що одностатеві пари мають право на таке саме подружнє страхування в межах національної служби медичного страхування, як і гетеросексуальні пари. Отже, країна вперше визнала правовий статус одностатевих пар. 

Про це повідомляє The Guardian.

Зі Сон Ук і Кім Ен Мін. Фото: ВВС

Рішення, яке ухвалив вищий суд Сеула, скасувало попереднє рішення суду нижчої інстанції в січні 2022 року. Тоді гомосексуальній парі відхилили клопотання після того, як одному з партнерів сказали, що він повинен сплачувати окремі платежі за медичне страхування.

Згідно із законодавством Південної Кореї, один з партнерів звільняється від сплати внесків за медичне страхування, якщо інший партнер відповідає певним умовам працевлаштування. Суд нижчої інстанції відхилив петицію, оскільки не визнав пару подружжям.

У короткій заяві суддя Вищого суду Сеула повідомив, що рішення суду нижчої інстанції скасовано, а страхові внески для одного з партнерів анульовано. У суді також додали, що страхова служба повинна буде оплатити витрати обох сторін у цій справі. 

Це рішення втішило пару, яка подала петицію, – Зі Сон Ука і Кім Ен Міна.

“Я в захваті, тому що відчув, як судді сказали нам через своє рішення, що почуття кохання, яке я відчуваю до мого чоловіка, не має бути об’єктом невігластва або образ”, – сказав Зі Сон Ук.

Кім Ен Мін додав, що їм знадобилося багато часу, щоб визнати їхній статус офіційно.

Пара провела весільну церемонію у 2019 році, але не змогла зареєструвати свій шлюб. Відомо, що понад 30 країн, включно з Тайванем, легалізували одностатеві шлюби, але вони, як і раніше, незаконні в Південній Кореї та Японії.

“Не визнаючи партнерів, які живуть в одностатевих стосунках, національна служба медичного страхування дискримінувала одностатеві пари, відмовляючи в основних правах, що надаються парам протилежної статі. Сьогоднішня ухвала допоможе виправити цю помилку, – зазначив дослідник Amnesty International зі Східної Азії Борам Джанг.

За його словами, це рішення має важливе значення як перше юридичне визнання одностатевих пар, що має бути ухвалене судом будь-якого рівня в Південній Кореї, однак необхідно зробити набагато більше, щоб покласти край дискримінації та криміналізації ЛГБТ-спільноти.

Нагадаємо, що в жовтні минулого року президент Південної Кореї запропонував ліквідувати міністерство гендерної рівності. Він вважає, що це допоможе захистити права жінок. Деякі депутати висловилися проти такого рішення, оскільки вважають, що такий крок порушить зобов’язання країни щодо гендерної рівності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter