Суд підтримав активіста, якого авторка “містобудівної реформи” Шуляк хотіла засудити за критику її роботи  

Дата: 21 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Громадський активіст та експерт із питань містобудування Георгій Могильний виграв справу в Шевченківському районному суді за позовом голови партії “Слуга народу” Олени Шуляк про захист честі, гідності та ділової репутації.

Про це він розповів на сторінці у фейсбуку.  

Георгій Могильний

Нардепка просила суд зобов’язати активіста видалити пост із критикою законопроєкту №5091 про захист інвесторів, який, за словами Могильного, “розроблений в інтересах будівельної мафії і не захищає інвесторів”.

“Позов узагалі не мав на меті щось там спростувати. Це банальне залякування, бо вимагали стягнути у вигляді компенсації судових витрат Шуляк суму, як моя річна зарплата”, – сказав Могильний у коментарі виданню ZMINA.

Судовий розгляд справи тривав понад пів року, і 15 березня суд залишив позов нардепки Шуляк без задоволення. Втім, активіст вважає, що в апеляції рішення може бути протилежним.

“Зрозуміло, що може бути апеляція від Шуляк, і фінальне рішення стане прямо протилежним, але поки що я трохи відчув себе як у Європі, дивлячись на численні використання декларацій і резолюцій Парламентської асамблеї Ради Європи і рішень Європейського суду з прав людини”, – написав громадський активіст на своїй сторінці у фейсбуку.

Шевченківський райсуд Києва у своєму висновку посилається на Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод, а також рішення Європейського суду з прав людини: “Враховуючи публічний статус позивачки та те, що поширена інформація стосувалася її публічної діяльності та мала суспільний інтерес, а отже остання повинна бути терпимою до публічної критики, межа якої є ширшою від критики пересічних осіб, суд, оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємозв’язок доказів у їх сукупності, приходить до висновку про відсутність правових підстав для задоволення позову”. 

Рішення Шевченківського районного суду Києва не набрало законної сили, оскільки його можна оскаржити в апеляції протягом 30 днів із дня його проголошення.

Скриншот рішення суду

Активіст Георгій Могильний виступає проти незаконної забудови Києва, а також недоброчесних забудовників і спроб народних депутатів на законодавчому рівні підігравати забудовникам. 

Народна депутатка Олена Шуляк є авторкою “скандальної містобудівної реформи”, яка викликала обурення суспільства та експертів. Зокрема, заступниця голови Національної спілки архітекторів України Анна Кирій називала Шуляк однією з ініціаторок “реформи містоґвалтування”. 

Парламент 228 голосами за ухвалив у цілому законопроєкт щодо реформування містобудівної діяльності, який критикували очільники українських міст та селищ, архітектори та громадські активісти, зокрема через корупційні ризики. 

Після ухвалення документа громадськість зареєструвала петицію з вимогою ветувати його. За лічені години вона набрала понад 25 тисяч підписів.

Разом з тим СБУ вже двічі проводила обшуки в керівництва Національної спілки архітекторів України. Посадовців звинувачують у махінаціях у будівельній сфері. Після чергових обшуків СБУ висунула підозри в скоєнні злочину двом керівникам та IT-фахівцю. У відповідь представники спілки заявляють про тиск через їхню критику містобудівної реформи, зокрема провладного законопроєкту №5655.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter