Суд не став карати французьку політикиню Марін Ле Пен за публікацію фото страт ІД у твіттері

Дата: 05 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Суд французького міста Нантер звільнив від відповідальності лідерку праворадикальної партії “Національне об’єднання” Марін Ле Пен та її однопартійця Жильбера Коллара, яких судили за публікацію у твіттері фотографій страт, що вчинили бойовики “Ісламської держави”. 

Про це повідомляє телеканал BFMTV.

У 2015 році, через місяць після терактів у Парижі, внаслідок яких загинули 130 людей, Ле Пен опублікувала на своїй сторінці у твіттері фотографії трьох убивств, які вчинили терористи ІДІЛ. Фото американського журналіста Джеймса Фоулі, якого викрали та вбили в Сирії, коли той готував репортаж про громадянську війну, а також світлину йорданського пілота та сирійського солдата. Публікацію політикиня підписала: “Ось, що таке “Ісламська Держава”.

Пост Ле Пен зробила після того, як в ефірі телеканалу BFMT політолог Жиль Кепель заявив про зв’язок між збільшенням рівня ісламізму і зростанням популярності її ультраправої партії. Правоохоронці в день публікації фото розпочали розслідування, а у відповідь Ле Пен назвала його політично вмотивованим.

Прокуратура просила для авторів публікацій штраф у розмірі 5 тисяч євро. Однак суд постановив, що фото не мають “ознак прозелітизму і Прозелітизм – прагнення завербувати якомога більше прихильників якого-небудь учення.“, хоча й містили сцени насильства. Публікації, на думку суддів, підпадають під вираження політичного протесту та права на свободу слова.

Нагадаємо, що у 2017 році Європарламент зняв з Ле Пен недоторканність через публікації фотографій убивств, вчинених терористами “Ісламської держави”.

До цього в межах своєї виборчої кампанії політикиня обіцяла в разі перемоги визнати законною анексію Криму Росією та виступати за скасування санкцій стосовно РФ. Через такі заяви українське МЗС виступало з обуренням. 

Фотографія обкладинки: EPA

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter