Суд не побачив доказів, що “Ланет” транслює біля окупованих територій, і відхилив його позов до StarLightMedia

Дата: 27 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Господарський суд міста Києва відмовив “Мережі Ланет” у задоволенні заяви про забезпечення позову до ТОВ “Старлайт Діджитал”, в якому провайдер просив заборонити відповідачу достроково розривати контракт в односторонньому порядку до ухвалення рішення в справі.

Про це повідомляється в ухвалі суду від 20 квітня.

Джерело: mediasat.info

У документі суд звертає увагу на те, що позивач називає середню кількість своїх абонентів – 121  300 осіб, а також наголошує на тому, що припинення трансляції каналів медіагрупи, зокрема СТБ, ICTV, Нового каналу, ОЦЕ, М1, М2, “матиме значний негативний соціально-публічний ефект, оскільки значна частина абонентів позивача проживає в районах України, що межують з тимчасового окупованими районами України, й ця частина абонентів втратить можливість перегляду програм українського телебачення”.

Проте суд не побачив жодних доказів вказаної середньої кількості абонентів, а також підтверджень фактів надання ретрансляції програм StarLightMedia абонентам, які проживають у районах України, що межують з тимчасового окупованими. До того ж не підтверджено факту виконання зобов’язань перед абонентами щодо надання доступу до перегляду вказаних вище програм (телеканалів), йдеться в ухвалі суду.

Також, на думку суддів, обраний позивачем спосіб забезпечення позову не співвідноситься з предметом позову.

За інформацією “Детектора медіа”, керівник дивізіону PayTV&Digital StarLightMedia Микола Фаєнгольд так прокоментував рішення суду: “Вкотре дивують мотиви цього бізнес-спору. Спочатку представники “Ланету” публічно заявляють, що відключать наші телеканали та не зазнають суттєвих втрат, водночас просять суд змусити нас не розривати договір та рахують значні невідворотні збитки. На мою думку, бізнес не повинен йти в популізм та голосні публічні заяви, ми всі зацікавлені в співпраці та адекватних діях одне одного”.

Зі свого боку власник “Мережі Ланет” Віктор Мазур сказав, що не оскаржуватиме зазначеної судової ухвали.

“Подаючи в суд, ми знали проти кого подаємо, тому  нічого дивного в ухвалі не побачили”, – підкреслив він.

Нагадаємо, “Мережа Ланет” подала судовий позов до ТОВ “Старлайт Діджитал”, засідання призначено на 11 травня. Провайдер просить суд визнати недійсним пункт договору про розірвання угоди в односторонньому порядку. Збитки позивач оцінює в 15 млн гривень.

StarLightMedia та “Медіа Група Україна” анонсували розірвання угоди з провайдером “Мережа Ланет” без офіційного оголошення причини в березні нинішнього року. За інформацією журналістів, це сталося нібито через невдоволення медіагруп акцією “Ланету” під назвою “Лютий GIG”. У її межах нові абоненти до кінця весни можуть користуватися послугами інтернету та мати доступ до понад 150 онлайн-телеканалів у сервісі “Ланет.TV” за 33 грн на місяць.

Проте медіагрупи восени 2020-го встановили рівень інфляції на наступний рік для провайдерів 30% і заявили, що найдешевший пакет для абонентів має коштувати 99 грн.

Також “1+1 медіа” та “Інтер медіа груп” повідомили “Мережі Ланет” про намір достроково розірвати договір щодо співробітництва.

Інтернет-асоціація України (ІнАУ) заявила про те, що в діях медіагруп є ознаки картельної змови та звернулася до влади з цього приводу.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що, на думку нардепа від “Слуги народу”, заступника голови Комітету Верховної Ради з питань цифрової трансформації Олександра Федієнка, канали великих українських медіагруп треба внести до безоплатної універсальної програмної послуги в зоні ООС. Це необхідно для того, щоб люди на цих територіях мали українську альтернативу на противагу безоплатному телебаченню країни-агресора.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter