Суд не підтримав апеляцію ексрегіонала Олега Царьова на 12-річний вирок

Дата: 07 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Київський апеляційний суд залишив без змін вирок суду щодо колишнього народного депутата Верховної Ради України VII скликання Олега Царьова. 

Про це повідомили на сайті суду. 

Заочно на 12 років Царьова відправили до в’язниці ще торік. 

Засудили його за антиукраїнські висловлювання, що призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків. За одним звинуваченням йому дали сім років позбавленні волі, за другим – ще п’ять.

Йдеться, зокрема, про слова Царьова під час президентських виборів у квітні-травні 2014-го. Тоді він на масових акціях і в медіа критикував події Майдану, називаючи нову владу нелегітимною, а також хотів надати російській мові статусу державної.

“Ми повинні об’єднатися для опору самозваній владі… люди в Слов’янську взялися за зброю (керував захопленням Слов’янська на Донеччині у 2014-му відставний офіцер збройних сил Росії та колишній полковник ФСБ Ігор Гіркін. – Ред.). Вони не сепаратисти й не терористи, вони герої. Ми їх не здамо і самі не здамося”,цитує слова Царьова від 13 квітня 2014 року з Харкова журналіст Укрінформу.

Окрім цього, Царьов пропагував ідею децентралізації влади аж до створення так званої “Федеративної республіки Новоросія”. Туди, на його думку, мали б увійти Донецька, Луганська, Харківська, Херсонська, Одеська, Запорізька, Миколаївська і Дніпропетровська області.

Відповідно до вироку, суд має звернутися до президента Володимира Зеленського, щоб той позбавив Царьова державної нагороди – ордена за заслуги 3-го ступеня. Цього року уряд нарешті дозволив робити це щодо підсанкційних осіб. Царьов під санкціями в Україні від 2021 року. 

Нагадаємо, що нещодавно заочно засудили пропагандиста з Одеси Єгора Кваснюка, який, як і Царьов, марив створенням “Новоросійської республіки”. 

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter