Суд на Хмельниччині дозволив півсотні засуджених проходити службу у ЗСУ

Дата: 25 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Хмельницький міськрайонний суд задовольнив умовно-дострокове звільнення 50 засуджених для проходження військової служби та встановив адміністративний нагляд щодо них. 

Про це розповіли у суді. 

Одна з кімнат медичної частини Райковецької виправної колонії під час моніторингового візиту Харківської правозахисної групи у 2022 році. Фото: ХПГ

Усі засуджені відбували покарання у Райковецькій виправній колонії (№78). 

У суді зазначили, що частина чоловіків виявляли бажання служити й обороняти країну ще під час розгляду їхніх справ у судах, втім тоді законодавство не дозволяло їм служити. Переважна кількість добровольців  – це  молоді чоловіки, засуджені здебільшого за майнові злочини, а саме, крадіжки.

Під час судових засідань вони розповідали, що спеціальних навичок для війська не мають, однак висловлювали впевненість, що зможуть опанувати їх досить швидко.

“Багато засуджених  під час відео конференцій вказали на те, що через війну загинули їхні рідні та близькі, у тому числі ті, хто брав участь в обороні України, що служить для них додатковою мотивацією”, – розповіли у суді. 

Суд встановив над чоловіками адміністративний нагляд на один рік, але не довше ніж до їх звільнення з військової служби. Такий нагляд проводитимуть командири військової частини, при яких ті проходитимуть службу за контрактом. Серед обмежень – заборона перебувати поза межами місця дислокації військової частини та виїжджати в особистих справах без дозволу командира.

За словами міністра юстиції Дениса Малюськи, в Україні вже звільнили 350 ув’язнених для мобілізації, а на черзі розгляд ще 4300 заяв.

Нагадаємо, що Україна входить до десятка європейських країн з найбільшою кількістю тих, хто перебуває в місцях позбавлення волі. В середньому 125 ув’язнених припадають на 100 тисяч населення, що є вищим за середній показник у Європі – 106 в’язнів на 100 тисяч населення. 

Тисячі українських засуджених перебувають за ґратами, зокрема, через різницю з європейськими нормами щодо зберігання наркотиків. 

Фотографія обкладинки: Харківська правозахисна група 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter