Суд Італії вирішив, що фашистське вітання не завжди є злочином. Український експерт прокоментував це рішення

Дата: 24 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Верховний суд Італії ухвалив рішення, що так званий римський салют, відомий як фашистське вітання, є законним на мітингах, якщо його використання не загрожує громадському порядку або не спрямоване на відродження забороненої в країні фашистської партії.

Про це пише Reuters.

Неофашисти віддають нацистське вітання в місті, де народився диктатор Беніто Муссоліні. Предаппіо, Італія, 30 жовтня 2022 року. Джерело: REUTERS / Flavio Lo Scalzo / File Photo Acquire Licensing

Зокрема, в рішенні від 18 січня 2024 року йдеться про те, що таке вітання під час пам’ятних заходів не має вважатися кримінальним. Водночас суд залишив відкритою можливість судового переслідування залежно від контексту інциденту.

Рішення ухвалили в межах розслідування справи про події 2016 року в Мілані, де вісім людей заарештували за фашистські вітання. Суд першої інстанції їх виправдав, але прокуратура оскаржила вирок, згодом апеляція визнала підсудних винними.

Рішення, ухвалене італійським судом 18 січня, означає, що апеляцію доведеться розглянути повторно. Його мають застосувати під час розгляду справи в суді нижчої інстанції. Вже останній зосередиться на тому, чи була загроза громадському порядку та чи було фашистське вітання спрямоване на відродження фашистської партії Італії.

У коментарі ZMINA історик, керівник групи моніторингу прав меншин при Конгресі національних громад В’ячеслав Ліхачов, коментуючи новину про це рішення Верховного суду Італії, уточнив, що для “адекватного коментаря потрібне розуміння специфіки італійського контексту”.

Але якщо дотримуватися тексту новини, то за буквою закону (нео)фашистське вітання не заборонено, коли воно є частиною меморіального ритуалу, сказав він.

“На мітингу, очевидно, воно використовується саме в такому, дещо дивному для нас (але поширеному в неофашистських колах), “поминальному” значенні. З іншого боку, йдеться все-таки про публічний мітинг із політичним відтінком. Тут, власне, напевно, така ситуація, про яку і говорить закон, що дозволяє суду оцінювати, чи було використання жесту дозволеним, чи ні, і тоді воно має каратися”, – пояснив він.

На його думку, в Італії дискусія навколо легітимації фашистської спадщини та припустимості (нео)фашистських ритуалів у суспільному житті загострилася після приходу до влади чинного уряду і радше є частиною внутрішньої політичної полеміки в країні.

Нагадаємо, що в Італії в жовтні минулого року офіційно сформували новий уряд на чолі з прем’єр-міністеркою Джорджою Мелоні. Це перший ультраправий уряд в Італії після Другої світової війни.

Водночас Ліхачов сказав, що “не схильний підтримувати каральні заходи за відтворення жестів, ритуалів та символів фашистського чи будь-якого іншого тоталітарного режиму, особливо у випадках, коли йдеться про державну в минулому символіку власної країни”.

“Мені здається дивним таке фетишистське, майже магічне ставлення до символів. Політичним символам властиво переосмислюватись; вони змінюють значення залежно від контексту. Ультраправі рухи та субкультурні групи за десятиліття суспільного осуду (а іноді й переслідування) за використання нацистської символіки виробили цілу кодову мову субкультурних багатозначних символів і жестів”, – пояснив він свою точку зору.

Загальновизнане розуміння обмеження свободи вираження поглядів, що ґрунтується на документах ООН, закликає державу обмежувати (і тим більше карати) лише такі висловлювання, які виконують функцію підбурювання до насильства, дискримінації чи інших незаконних дій, наголосив експерт.

“Не думаю, що саме собою скидання правої руки можна інтерпретувати як заклик до насильства”, – резюмував Ліхачов.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що до прокуратури Рима подали заяву проти учасників меморіального заходу, які використовували фашистське вітання, відоме як “римський салют”.

Інцидент стався на заході під офісом колишнього Італійського соціалістичного руху, присвяченому річниці так званих убивств на Віа Акка Ларенціа в січні 1978 року в Римі.

Тоді двоє представників молодіжного крила Італійського соціалістичного руху, заснованого симпатиками Муссоліні, були застрелені підозрюваними ультралівими бойовиками. Третій був убитий поліцією після того, як незабаром після стрілянини спалахнув бунт. У цій справі ніхто так і не був засуджений.

Нинішнього року в мережу потрапили численні відео з меморіального заходу, на якому сотні учасників у відповідь на фразу “За всіх полеглих побратимів” відповідають: “Присутні” – та підіймають праві руки з відкритою долонею у вітанні, відомому як “римський салют”.

Це спричинило шквал критики серед італійських політиків та в суспільстві й стало приводом численних вимог до прем’єрки Джорджії Мелоні та інших лідерів правих політсил засудити інцидент.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter