Створення військової поліції: правники критикують ідею переведення військових до органу без переатестації

Дата: 21 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Ухвалений парламентом у першому читанні законопроєкт, що передбачає створення військової поліції, містить низку норм, що, наприклад, суперечать принципам демократичного цивільного контролю, тож правники закликають усунути їх до другого читання. 

Аналіз документа підготували у Центрі спільних дій. 

Фото: Верховна Рада України

Автори проєкту закону пропонують ліквідувати Військову службу правопорядку ЗСУ (ВСП), а замість неї створити військову поліцію. Цей новий орган буде військовим формуванням з правоохоронними функціями та входитиме до складу сектору безпеки й оборони. 

Завданням військової поліції є забезпечення правопорядку і військової дисципліни в Міністерстві оборони, ЗСУ та Державній спеціальній службі транспорту. Координуватиме її роботу уряд через міністра оборони, а під час воєнного чи надзвичайного стану загальне керівництво та координацію діяльності здійснює Головнокомандувач ЗСУ.

Контроль за дотриманням військовою поліцією конституційних прав і свобод людини здійснює Верховна Рада та Омбудсман, а загальний нагляд за діяльністю – уряд та парламентський комітет з питань правоохоронної діяльності. 

Звільнити та призначити голову військової поліції може президент за подання міністра оборони чи Головнокомандувача ЗСУ під час воєнного чи надзвичайного стану. Серед вимог до начальника є, наприклад, володіння державною мовою, вища юридична та/або професійна військова освіта, а також високі моральні якості та бездоганна репутація. Перед призначенням на посаду людина має пройти перевірку. 

Взвод Військової служби правопорядку (ВСП) у Запоріжжі тренується затримувати військових, які мають ознаки коронавірусу та порушують карантин. Фото: opk.com.ua

Завданням військової поліції є:  

  • попереджати, виявляти та припиняти кримінальні й адміністративні правопорушення у Міноборони, ЗСУ та ДССТ; 
  • вести провадження у справах про адміністративні правопорушення, віднесені законом до компетенції ВП; 
  • вести оперативно-розшукову діяльність у випадках, визначених законом;  
  • забезпечувати правопорядок і військову дисципліну серед військовослужбовців ЗСУ та ДССТ, військовозобов’язаних та резервістів під час проходження ними зборів, у місцях дислокації військових частин, вищих військових навчальних закладах, на військових об’єктах, у військових містечках, а також на вулицях і в громадських місцях, на вокзалах, у морських портах, аеропортах; 
  • захищати життя, здоровʼя, права і законні інтереси військовослужбовців, військовозобовʼязаних та резервістів під час проходження ними зборів; 
  • захищати державне майно від протиправних посягань;  
  • забезпечувати виконання покарань за злочини проти військовослужбовців ЗСУ, інших військових формувань і правоохоронних органів; 
  • контролювати виконання водіями законодавства про безпеку дорожнього руху під час використання військових транспортних засобів. 

Комплектувати військову поліцію пропонують з військовослужбовців, а загальна їх чисельність не має перевищувати 1,5% чисельності ЗСУ.  

Ліквідацію військової служби правопорядку ЗСУ правники називають цілком виправданим рішенням. 

“Оскільки ВСП входить до структури ЗСУ, то її робота спрямована не на попередження, виявлення та припинення правопорушень, а на їх приховування. Створення ВП та надання їм необхідних повноважень позитивно вплине на забезпечення правопорядку і військової дисципліни в ЗСУ, Міноборони та ДССТ”, – кажуть аналітики. 

Попри це, у чинному вигляді законопроєкт має деякі спірні норми:

  • норма про те, що під час воєнного чи надзвичайного стану військовою поліцією керує Головнокомандувач ЗСУ, суперечить принципам демократичного цивільного контролю та має ознаки конфлікту інтересів;
  • військова поліція не буде мати жодного впливу на військовослужбовців Нацгвардії, СБУ та ДПСУ; 
  • Верховна Рада не може ініціювати звільнення начальника ВП, бо не має відповідних повноважень; 
  • автоматичне переведення військовослужбовців ВСП до ВП може негативно вплинути на новостворений орган, тож слід провести переатестацію;
  • не можна передбачати комплектування військової поліції за рахунок чисельності ЗСУ, тож слід визначити граничну чисельність у законі.  

У Центрі спільних дій закликали нардепів дослухатись до рекомендацій. 

Нагадаємо, що Рада ухвалила закон про публічні консультації. ZMINA пояснювала, чому це важливо. 

Фотографія обкладинки: news.vn.ua

  •  
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter