Створена в ООН для розслідування російських злочинів комісія здійснить першу місію в Україну

Дата: 04 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Члени Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні здійснять свою першу місію з 7 до 16 червня. 

Про це повідомили в ООН.

Фото: ООН

До комісії входять троє: Ерік Месе з Норвегії, Джасминка Джумхур із Боснії та Герцеговини та Пабло де Грейффа з Колумбії. Очільником комісії є Месе, який в минулому був суддею Європейського суду з прав людини, президентом Міжнародного кримінального трибуналу по Руанді та колишнім суддею Верховного суду Норвегії.

За понад тиждень комісари мають відвідати Львів, Київ, Харків та Суми, де поспілкуються з переселенцями, представниками влади та громадянського суспільства, аби “отримати інформацію з перших вуст про ймовірні порушення та утиски прав людини й міжнародного гуманітарного права”.

15 червня члени комісії проведуть пресконференцію, а у жовтні поточного й у березні наступного року представлять свої напрацювання Генеральній Асамблеї та Раді з прав людини ООН. 

Нагадаємо, що, за даними ООН, за понад три місяці повномасштабної війни з РФ майже 14 мільйонів українців покинули свої оселі. За цей час українські правоохоронці зафіксували вже понад 22,5 тисячі злочинів, які вчинили росіяни. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter