“Студенти – не мішень для словесного насильства ректорів”: МОЗ відреагувало на скандал у Львівському виші

Дата: 22 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Напередодні студенти Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького після розподілення на інтернатуру поскаржилися в соцмережах на образливі жарти з боку адміністрації закладу. Міністерство охорони здоровʼя засудило поведінку ректора вишу та його колег, назвавши ще проявом сексизму та упередженого ставлення. 

Про це міністерство повідомило на своєму сайті.

Фото: Львівський національний медичний університет

Наразі при МОЗ вже створили комісію для надання оцінки ситуації, що склалася у ЛНМУ під час розподілу студентів в інтернатуру. До її складу увійдуть представники керівництва МОЗ та відповідних департаментів.

Комісія, як пояснює міністерство, проаналізує ситуацію та дасть детальну оцінку діям ректора та членам комісії. Окремим предметом розслідування стане бездіяльність представника МОЗ, який був присутній на засіданні через відеозвʼязок, однак жодним чином не відреагував на неприпустиму поведінку комісії з розподілу університету.

“Студенти, наші майбутні медики, які у війну продовжили навчання та планують будувати свою карʼєру в Україні, у жодному разі не мають ставати мішенями для словесного насильства. Будь-які прояви сексизму, словесне насильство, упереджене ставлення чи образи в бік студентів – це ганьба для закладу вищої освіти та його керівництва. Такі дії не залишаться без покарання”, – додали в установі.

МОЗ перепросило студентів, які стали учасниками цієї ситуації.

Найближчим часом міністерство ухвалить відповідні кадрові рішення, а також опрацює численні скарги студентів ЗВО, які стосуються процедури розподілу в інтернатуру загалом.

Нагадаємо, що напередодні студенти оприлюднили відео, на яких ректор університету Борис Зіменковський коментує прізвища та обрану спеціалізацію студенток. Його жарти підтримують інші члени комісії.

“Волкодав – ох і фамілія. З таким прізвищем і до дітей”, – каже ректор.

Інший член комісії відповідає: “Та вона заміж вийде”.

Студентці, яка запитала про те, що їй робити з розподілом, ректор порадив “повіситись”.

Пожартував він і над студенткою, яка обрала хірургічне спрямування: “Жінка, а хоче різати… Сумно. Я б такої знати не хотів. А якщо мене заріже вночі?”.

У коментарях до допису студентів підтримали медики зі Львова та інших міст. Вони закликали Міністерство охорони здоров’я та безпосередньо міністра Віктора Ляшка розібратися в ситуації й покарати ректора Львівського медичного університету.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter