Студенти Львівської політехніки вийшли на протест, щоб адміністрація звільнила Фаріон

Дата: 14 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Студенти Національного університету “Львівська політехніка” вийшли на акцію протесту, щоб змусити адміністрацію вишу звільнити доцентку катедри української мови Ірину Фаріон. 

Про це повідомляє “Суспільне”. 

Фото: Суспільне

Сотні студентів тримали в руках плакати з написами на кшталт “Фаріон Ірина ганьбить Україну”, “Геть Фаріон з політеху”, “Кульпарків і Місцевість у Франківському районі Львова, де розташована психіатрична лікарня. чекає” та “Вділа мешти та гибай з політеху, зая”.

Учасники, серед яких були також студенти інших вишів Львова, увійшли до головного корпусу політехніки та скандували “Ганьба!”. 

“Мій батько військовий, і я хвилююся за нього постійно. Коли викладач мого інституту каже такі огидні речі, про це не можна мовчати. Є предмети, які вона викладає в мене”, – сказала журналістам одна з учасниць акції студентка Софія

Прессекретарка вишу Наталія Павлишин у коментарі виданню LVIV.MEDIA розповіла, що студенти організовують ініціативну групу, яка займатиметься перемовинами з адміністрацію закладу. 

Судячи з повідомлень, в університеті вже створили комісію, що розглядатиме справу Фаріон, і до її складу ввійдуть декілька студентів. 

Раніше МОН підтримало вимогу студентів звільнити Фаріон, бо вона, як викладачка, має не лише надавати знання, але й виховувати повагу до фундаментальних цінностей, серед яких гідність людини та повага до українських захисників та захисниць.

Громадськість обурили слова Фаріон про бійців ЗСУ, які не розмовляють українською. Вона назвала їх “москворотими” та сказала, що “воювати за Україну – це не заслуга, а обов’язок”. Цікаво, що Фаріон за радянських часів агітувала іноземців вивчати російську мову, про що зазначено в її характеристиці-рекомендації для вступу до КПРС, доступ до якої в архіві кілька років тому отримали журналісти. 

Попри засудження аудиторії мовознавиця почала публікували листи та пости з підтримкою своєї радикальної позиції, які надходять їй. Зокрема, вона виклала скриншот листа кримського студента, не приховавши імені та прізвища хлопця, а також оприлюднила, де він живе та навчається, тож невдовзі до нього прийшли російські силовики. 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини вже кілька разів закликав правоохоронців звернути увагу на Фаріон. 

Нагадаємо, що Фаріон не єдина викладачка Львівської політехніки, яка, ймовірно, не відповідає вимозі щодо виховування поваги до фундаментальних цінностей, серед яких гідність людини.

Так, кілька років тому старша викладачка кафедри дизайну та основ архітектури Ольга Мер’є почала під час лекції розповідати студентам про антинаукову теорію, згідно з якою можна катувати ЛГБТ-людей, якщо називати це “лікуванням”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter