Омбудсман звернувся до СБУ щодо Фаріон, яка оприлюднила дані студента з Криму

Дата: 13 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до СБУ щодо мовознавиці Ірини Фаріон за фактом розголошення конфіденційної інформації студента з тимчасово окупованого Криму, який підтримав її на тлі мовного скандалу.

Про це Омбудсман повідомив на своїй фейсбук-сторінці. 

Фото: УНІАН

“8 листопада Ірина Фаріон опублікувала скриншот електронного листа з відкритими персональними даними студента з Криму. А вже сьогодні стало відомо, що юнаком “займається” окупаційний “Центр боротьби з екстремізмом” російського міністра внутрішніх справ”, – зазначив Лубінець.

Він наголосив, що Фаріон, як народна депутатка Верховної Ради України сьомого скликання, мала б знати про важливість захисту персональних даних. Однак вона публічно надала прізвище, ім’я, місце навчання хлопця і в такий спосіб дала змогу росіянам ідентифікувати цього студента.

“До того ж не є таємницею факт тиску окупаційної адміністрації в Криму на людей, які дотримуються проукраїнських поглядів. Про це також повідомляють і правозахисники, і медіа. Це не спинило Фаріон в умовах воєнного стану розголосити персональні дані хлопця. А це може мати й уже має наслідки. Це не тільки втручання в приватне життя особи, але і спричинена загроза особистій безпеці та життю студента”, – пояснив Уповноважений.

Він наголосив, що мовознавиця, з одного боку, скоїла кримінальний злочин, з іншого – підіграла окупантам. 

У зв’язку з фактом розголошення конфіденційної інформації Лубінець звернувся до Служби безпеки України, щоб дії Фаріон проаналізували належним чином і надали юридичну оцінку.

Нагадаємо, що після критики Фаріон стосовно бійців “Азову” та 3 штурмової бригади, які досі не перейшли на українську мову, у соцмережах розгорілися палкі дискусії щодо цього. Мовознавиця в ефірі 5 каналу заявила, що російськомовні військові мають називати себе “руськими”, та додала, що вони “очманілі”, оскільки не говорять українською.

Попри засудження аудиторії Ірина Фаріон почала публікували листи та пости з підтримкою такої радикальної позиції, які надходять їй. Зокрема, вона оприлюднила скриншот листа кримського студента, який висловився на підтримку мовознавиці. На скриншоті Фаріон не приховала імені та прізвища хлопця, а також оприлюднила, де він живе та навчається.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter